Printre propunerile pe care USR PLUS le-a făcut pentru depolitizarea Curții Constituționale se află și eliminarea președintelui din procesul de numire al judecătorilor, dar și interdicția ca aceștia să fi făcut parte dintr-un partid cu 9 ani înainte de preluarea mandatului.

Deputatul USR Stelian Ion a explicat pentru România liberă că alianța din care face parte vrea o reformă a Curții Constituționale incluzând și felul în care se desemnează membrii acesteia. Potrivit USR, dintre cei nouă judecători ai Curții, trei ar urma să fie desemnați de autoritatea judecătorească, trei de către executiv și trei de către legislativ.

În prezent, magistrații sunt numiți de Camera Deputaților, Senat și președinte. Astfel, prin propunerea celor de USR PLUS, șeful statului ar urma să fie exclus, rolul Parlamentului ar fi diminuat, iar o parte dintre prerogativele de numire ar merge către Guvern și către puterea judecătorească.

„În primul rând, propunem ca cei care sunt numiţi judecători la Curtea Constituţională să nu fi putut face parte dintr-un partid politic în ultimii nouă ani. Trebuie să limităm posibilitatea politicului de a numi oameni la CCR şi, de aceea, cea de-a treia putere în stat, justiţia, trebuie să poată numi prin Consiliul Superior al Magistraturii o treime dintre judecătorii de la CCR. Pe viitor, ceea ce vrem este să fie respectate recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare şi asta înseamnă ca procurorii-şefi, procurorul general să fie numiţi în baza unui concurs organizat de către CSM şi, ulterior, preşedintele să joace doar un rol formal prin emiterea unui decret de numire”, a explicat unul dintre candidații USR PLUS - Andrei Lupu, într-o conferinţa de presă.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.