Referendumul pe Justiție, inițiat de Klaus Iohannis, odată cu alegerile europarlamentare din luna mai a anului 2019, dar și blocajul organizat asupra activității Parlamentului, prin boicotarea lucrărilor Senatului, făcut de PNL și USR, au ca efect blocarea, de la 1 ianuarie 2021, a proceselor care se judecă în apel, în completurile de doi judecători, de la tribunale, curți de apel sau chiar cele care judecă anumite căi extraordinare de atac formulate în cauzele penale și civile.

Asta, deoarece prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor din Legea 304/2004, privind organizarea judiciară, referitoare la constituirea unor completuri de 3 judecători care să soluționeze aceste procese expiră la data de 31 decembrie. Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, nu a făcut absolut nimic, timp de un an, pentru a preîntâmpina haosul ce va urma în instanțele judecătorești, trezindu-se cu o jumătate de lună înaintea alegerilor parlamentare cu acest cartof fierbinte în brațe.

Într-un total dispreț față de rezultatele referendumului pe justiție, Predoiu a inițiat și a intenționat să introducă în ședința de Guvern din 18 noiembrie, o… Ordonanță de Urgență care să modifice una dintre legile justiției. Dându-și însă seama că adoptarea acestui act este neconstituțională, Executivul nu a luat în dezbatere proiectul lui Predoiu.

Dar nici nu a promovat un proiect de act normativ pe care să-l treacă prin Parlament, dintr-un singur motiv. Nu mai era timp, pe de o parte, și, pe de altă parte, PNL a blocat activitatea Senatului, pentru a nu risca respingerea cererii de reexaminare a legii care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.