Informaţii recente arată corelarea nivelului de colesterol în sânge cu aşa-numita "explozie de citokine", manifestarea cea mai periculoasă a infecţiei cu coronavirus, care apare în cazurile severe şi poate provoca decesul. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat, la Antena 3, ce se înâmplă cu nivelul de colesterol în timpul infecţiei cu coronavirus.

"Specialiştii chinezi au remarcat, primii, că pesoanele cu o severitate mare a infecţiei prezentau analize perturbate din punct de vedere al nivelului de colesterol. Colesterolul 'sănătos', aşa-numitul HDL-colesterol, dar şi colesterolul total, prezentau un nivel mai scăzut în timpul infecţiei, nivel care creştea uşor în perioada de recuperare (...)

La apariţia furtunii de citokine este afectată o proteină care realizează biosinteza colesterolului şi acesta ajunge la un nivel foarte scăzut. Acest lucru este asociat cu severitatea bolii. Intervine încă o dată importanţa colesterolului "sănătos", HDL, care se creşte prin alimentaţie sănătoasă şi mişcare. Dacă am avea nivele optime de HDL-colesterol la momentul infectării cu SARS-CoV-2, severitatea bolii ar putea fi mai mică", a spus medicul.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.