Cu 10 zile înaintea alegerilor parlamentare, partidele pe care se bazează PNL în vederea formării viitorului guvern pun condiții din ce în ce mai dure pentru o alianță solidă, așa cum își dorește președintele Klaus Iohannis. În aceste zile, atât USR cât și PMP au anunțat că nu vor intra la guvernare în orice condiții impuse de PNL.

Asta, remarcă COTIDIANUL, se întmplă după ce joi Ludovic Orban a făcut următoarea declarație: „Din start excludem orice fel de colaborare cu PSD, deci, practic, posibili parteneri sunt USR, PMP, UDMR, cam atît”. Există însă dispute politice și între posibilii parteneri pe care și-i dorește PNL. Una dintre contre vizează eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Astfel, USR a anunțat că toți parlamentarii formațiunii își vor depune demisiile în ultima zi a mandatului, precizînd că astfel nu vor mai primi pensiile speciale, deși legea prevede că, în această situație, vor primi o pensie specială proporțional cu perioada lucrată!

PMP critică însă decizia USR, urmată și de PSD, considerînd că este doar „un joc ieftin de imagine”, propunînd, în schimb, „convocarea Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în regim de urgență, în vederea eliminării din Legea nr. 96/2006 a art. 49 și 50, care reglementează îndemnizațiile pentru limită de vârstă (pensiile speciale ale parlamentarilor)”.

Pe de altă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu, actual europarlamentar, a lansat un atac foarte dur la adresa USR-PLUS, despre care susţine că „discreditează valorile familiei“, anunță ANTENA3. Potrivit lui Băsescu, cel mai mare pericol care pândește societatea românească este USR-PLUS iar ideologia pe care o promovează politicienii din USR și PLUS ar fi "toxică și dezgustătoare".

„Un partid neomarxist, care a avut obrăznicia să ne propună să trăim la comun, numai că reacția a fost extrem de dură din societate. E un partid al gulerelor albe din administrație și multinaționale. Nu se poate lipi decât de eticheta de partid neomarxist, progresiștii. Cioloș este liderul lor. Ei propun renunțarea la valorile specifice societății competitive liberale.

Mi se pare o ideologie toxică și dezgustătoare. Cel mai neplăcut lucru este discreditarea valorilor familiei. Traiul la comun nu are nimic comun cu valorile familiei. Valorile Europei pleacă de la valorile creștine și de la familie“, a spus Traian Băsescu, conform STIRIPESURSE.

În aceste condiții, alcătuirea viitorului guvern „în jurul PNL, așa cum declara recent președintele Klaus Iohannis, pare să fie mai dificilă decât se credea, PNL fiind obligat să facă mai multe compromisuri față de posibilii aliați pentru a-și asigura o majoritate confortabilă în Parlament. Totul depinde însă de procentele obținute de fiecare partid la alegerile din 6 decembrie 2020, arată COTIDIANUL.

De partea cealaltă a eșicherului politic, ROMÂNIA LIBERĂ observă faptul că PSD vrea la guvernare cu Pro România iar PNL este exclus din calculul politic. Gabriela Firea, prim-vicepreședintele PSD, este gata să îngroape securea războiului de dragul accederii la guvernare și le cere celor din Pro România să-și amintească perioada în care lucrau împreună.

„Ne-am dori să purtăm discuţii în special cu partidele care au fost mai apropiate de doctrina noastră, de familia noastră politică, de programele noastre şi cu care am mai avut colaborări, chiar dacă, să spunem, în ultima perioadă acestea nu au mai fost atât de intense. Dar ne putem reaminti să şi colaborăm în interesul cetăţenilor şi să lăsăm anumite tensiuni personale, anumite momente neplăcute, să ştergem cu buretele ce a fost rău şi să ne amintim lucrurile bune pe care le-am făcut împreună.

Practic, un om politic, dacă nu renunţă la orgoliul său, nu renunţă la supărările sale, pentru cetăţeni, înseamnă că nu este un om politic care să gândească cu adevărat la binele comun, la binele ţării, dacă rămâne încremenit în supărarea sa.”, a spus Gabriela Firea, referindu-se a o eventuală colaborare cu Pro România.

Gabriela Firea, prim-vicepreședintele PSD, susține că încă patru ani cu PNL la guvernare ar reprezenta falimentul economiei, distrugerea și compromiterea sistemului medical și educațional în România. Fostul edil al Capitalei, citat de GÂNDUL, este de părere că este nevoie de o schimbare și îndeamnă populația să iasă la vot pe 6 decembrie, când au loc alegerile parlamentare. În cazul în care social-democrații vor ajunge la guvernare, Gabriela Firea promite redeschiderea școlilor, dar și o testare în masă a oamenilor pentru coronavirus.

Eurodeputatul PSD Mihai Tudose s-a contrat în emisiunea de duminică seara, de la Antenta 3, cu eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, susținând că liberalii nu vor intra la guvernare, ba chiar că nici nu ar avea cu cine. Mai mult, Tudose a spus că e gata să parieze că PSD va scote în plus față de PNL 4-5 procente, la alegerile din 6 decembrie, și că va intra la guvernare, anunță G4MEDIA.

Deranjat de afirmația lui Cristian Bușoi, cum că PNL nu va face niciodată un parteneriat de guvernare cu social-democrații, și că viitorul guvern se va forma în jurul PNL, cu partide precum USR, PMP și UDMR, „conform proiecțiilor și pronosticurilor”, Tudose a intervenit susținând că nu înțelege după ce informații se ghideză Bușoi.

„Eu vă spun altceva, că PSD va intra la guvernare. Suntem chiar dispuși să ne asumăm guvernarea (…) Nu știu la ce date vă uitați voi, la mama Omida, dar eu vă spun că există sondaje care arată că 75% dintre români consideră guvernarea PNL un dezastru. Pe toate sondajele pe care le-am făcut, acest lucru apare constant, oamenii sunt nemulțumiți de guvernarea PNL. (…) Vă spun că ieșim pe primul loc, facem chiar și 50%. (…)”, a comentat Tudose.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este oportun ca PNL să se alieze cu USR în vedere formării unei viitoare alianțe guvernamentale?


Comentarii

solo Jeg ordinar acest Basescu. Mai, lepra nu ti jena s-o pui pe proasta ta de fata pe primul loc la PMP (partidul tau) la Constanta ? Dupa ce ce ai mai pus-o si la Europarlamentare. As fi curios cate voturi va pierde PMP din cauza asta.

30 noiembrie 2020 17:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.