PSD condus de Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu va pierde după alegerile din 6 decembrie un număr important de parlamentari, peste 30, care se vor constitui într-un grup independent ce va susține din Parlament noul guvern Orban. Conform datelor preliminare ale unui sondaj de opinie realizat de Verifield, la comanda Pro România, în viitorul Parlament ar putea intra șapte partide.

PSD condus de Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu va pierde după alegerile din 6 decembrie un număr important de parlamentari, peste 30, care se vor constitui într-un grup independent ce va susține din Parlament noul guvern Orban, anunță CAPITAL. Informația este confirmată de analistul politic Cozmin Gușă dar și de liderul Pro România, Victor Ponta. Aceste mișcări parlamentare vor ajuta PNL în negocierea dură cu USR-Plus.

„Pesediștii refuzați explicit de către Iohannis de la posibilitatea participării la guvernare fac eforturi disperate să-și mobilizeze organizațiile pentru a-și prezerva la vot scorul de peste 30% cu care-i creditează sondajele actuale. Dacă vor reuși asta, vor putea trece mai ușor peste șocul intern al perspectivei opoziției pe termen nedefinit, șoc ce va fi dublat în mod cert de hemoragia de aleși pesediști din decembrie care vor îngroșa efectivele parlamentare pregătite să susțină guvernarea” a comentat Cozmin Gușă.

El ne-a precizat că parlamentarii PSD care vor pleca din partid se vor constitui într-un grup independent cu intenția de a susține noul guvern care se va forma în jurul PNL și a lui Ludovic Orban.

Președintele Pro România, Victor Ponta, citat de CURENTUL, a anunțat un sondaj de opinie realizat de Verifield, la comanda Pro România. Conform datelor preliminare, în viitorul Parlament ar putea intra șapte partide. Sondajul a fost realizat în perioada 20-23 noiembrie, pe un eșantion de 700 de interviuri telefonice, 60,9% dintre votanți au spus că vor merge cu siguranță la vot și alți 15,4% răspund că probabil vor merge.

Conform sondajului, PNL nu s-a erodat anul acesta, în timpul guvernării pe timp de pandemie. Acesta este favorit la alegeri, cu un scor de 31%. Pe locul doi se află PSD, cu un scor de 22,1%. Urmează apoi USR-PLUS – 15,9%, Pro Romania – 9,6%, UDMR – 6,6%, PMP – 5,7%, Indepedent – 5,5%, Altul – 3,4%.

Și un alt sondaj realizat la comanda PNL și prezentat de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan susține că PNL va lua peste 30%. „Prezența mică la vot dezavantajează PSD și partial PNL. Votanții cei mai activi sunt cei ai USR, urmați de cei de la PNL. PSD are o problemă cu domnul Ponta și cu AUR. Votanții dânșilor percep că partidul nu va guverna în următoarea perioadă și sunt destul de nemotivați”, a declarat Rareș Bogdan, la ANTENA3.
 
Totuși, declarațiile nepopulare ale premierului și liderului PNL, Ludovic Orban, eroziunea la guvernare și o prezență scăzută la vot ar putea ridica probleme liberalilor la alegerile parlamentare de duminică. Potrivit unor surse din partid, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, PNL se teme că USR PLUS le va tempera elanul în zona Ardealului. De aceea liberalii evită să înainteze un scor pe care mizează la alegerile parlamentare, invocând că sunt prea mulți factori implicați.

Ei se așteaptă ca în județele unde au câștigat primăriile și consiliile județene să ia la parlamentare un scor mai bun ca la locale, incluzând aici și Bucureștiul. Aici, liberalii par să fi monetizat mai bine victoria lui Nicușor Dan, alături de care au ieșit la rampă în ultimele două luni. Surse din PNL au declarat însă pentru România liberă că e posibil ca scorul PNL să se pondereze puțin în Ardeal, unde crește cel al USR. Ar putea ridica probleme tocmai municipiile pe care liberalii le-au pierdut în fața URS, precum Brașov, Alba Iulia sau Timișoara.

Totuși, miza PNL pare a fi aceea de a obține peste 30%, constată EVENIMENTUL ZILEI. O parte a problemei este o prezență scăzută la vot cauzată de pandemia de COVID-19 care ar putea influența semnificativ rezultatul alegerilor. Deputatul PNL Florin Roman crede că prezența la vot va fi între 35 și 38%, dar scorul nu va fi diferit față de locale.

Electoratul PSD, despre care se spune că este cel mai îmbătrânit, ar putea prefera să stea departe de urne la aceste alegeri fiind în categoriile cu cel mai mare risc de a face forme grave de COVID-19. Liberalii ar putea fi afectați doar parțial de reticența românilor în a se prezenta la vot.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că pandemia de COVID-19 va afecta în mod semnificativ prezența la vot la alegerile de duminică?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.