Au fost cele mai ciudate alegeri de până acum. Deși cu rezultate pe alocuri scandaloase, partidele care au intrat în Parlament își proclamă victoria. O fi o victorie să accezi în Parlament, nu contestă nimeni, numai că, odată ajunse acolo, partidele s-au văzut puse în situația de a nu putea da premierul.

Niciunul dintre ele nu deține numărul necesar de voturi pentru a fi majoritar. Mai mult, alianțele de care ar avea nevoie sunt aproape imposibil de realizat și, într-un final, ar arăta ca o cârpeală. În asemenea condiții, niciun guvern nu ar rezista mai mult de un an, susține NAȚIONAL.

Premierul Ludovic Orban și-a dat demisia, ieri, din funcția de premier al Românie, după rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie, anunță NEWSWEEK.  A lăsat cale liberă negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Va conduce aceste negocieri din poziția de președinte al Partidului Național liberal. O poziție pe care o va părăsi foarte greu, în ciuda numeroșilor pretendenți.

Ce l-a determinat pe fostul prim-ministru să renunțe la funcție? CAPITAL susține că în niciun caz nu este vorba despre rezultatul alegerilor, care prin prisma cifrelor nici nu este atât de dezastruos. În 2016, PNL a luat 1,44 milioane de voturi, acum 1,42 de milioane. Așteptările și speranțele erau mai mari, dar atât s-a putut. Deci nu se poate vorbi despre o prăbușire a partidului în condițiile în care în plină pandemie liberalii reușesc să-și conserve bazinul electoral. Dar asta nu a contat…

În cursul zilei de ieri la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire de opt minute între președintele Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Aici Iohannis i-a spus foarte clar că trebuie să-și depună mandatul și că nu va mai fi el candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru. O lovitură pentru Ludovic Orban care nu se aștepta la o asemenea decizie, susține CAPITAL.

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a numit luni seara pe Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării, și fost consilier al președintelui Iohannis, precizează EVENIMENTUL ZILEI, ca premier interimar, după ce șeful Guvernului, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia. Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil.

În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.
Acum, președintele PNL, Ludovic Orban, caută susținere în partid pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, după ce a demisionat de la șefia Guvernului, susțin surse din partid, citate de DIGI24.

Ludovic Orban ar fi avut deja discuții cu câțiva lideri apropiați pentru a-și asigura susținerea în viitorul Parlament pentru șefia Camerei Deputaților. Funcția i-a fost propusă și de președintele Klaus Iohannis, în cadrul discuției de la Cotroceni. Astfel, președintele PNL vizează a treia poziție în stat, după ce Iohannis i-a transmis că nu va fi propunerea sa pentru funcția de prim-ministru desemnat pentru formarea unei noi majorități. Totuși, Ludovic Orban va negocia în numele PNL formarea majorității parlamentare alături de USR PLUS și UDMR.

Tocmai de aceea ANTENA3 susține că PNL nu vrea să meargă la Cotroceni cu altă variantă de premier decât Ludovic Orban. Și, cum nu are majoritate, Guvernul va trebui să fie unul de alianță. În același timp, USR nu renunță la varianta Dacian Cioloș. Președintele Klaus Iohannis are patru variante de premieri propuși. Este vorba despe Alexandru Rafila (PSD), Ludovic Orban (PNL), Dacian Cioloș (USR-PLUS) și Călin Georgescu (AUR).

Fără să fim foarte siguri pe poziţia lui Orban, cunoscând însă personajul, dacă îşi va convinge colegii din conducerea PNL să declare război președintelui Iohannis, este posibil ca delegaţia PNL să se prezinte la Cotroceni cu propunerea fermă pentru funcţia de premier Ludovic Orban, susține ADEVĂRUL. Fiind primul partid în viitoarea coaliţie de dreapta, Iohannis va fi pus într-o situaţie imposibilă, dacă va fi obligat să-şi ostilizeze conducerea PNL. Să sperăm că nu va fi aşa. Am avea o criză politică, suprapusă peste criza sanitară şi cea economică.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Credeți că este potrivit ca președintele Klaus Iohannis să-l desemneze tot pe Ludovic Orban să formeze viitorul guvern?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.