Negocierile pentru guvernare s-au încheiat duminică după doar două ore pentru că liberalii au refuzat să mai piardă întreaga zi, cum s-a întâmplat sâmbătă, cu aceleași discuții fără rezultat despre funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe care USR PLUS o cere cu obstinație pentru Dan Barna. Liderii USR PLUS au repetat că li se cuvine această funcție, care să fie acordată prin protocol, nu prin vot deschis în plenul Camerei Deputaților, așa cum le-a propus sâmbătă, Ludovic Orban.  Enervați, liberalii le-au cerut celor de la USR PLUS „responsabilitate”, pentru că țara are nevoie de un guvern funcțional până 31 decembrie.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, citate de DIGI24, discuțiile au fost sistate la propunerea lui Ludovic Orban. Liderii celor trei partide au convenit să se vadă după consultările de la Cotroceni care sunt programate luni. De altfel, fiecare partid va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reîntors duminică la masa negocierilor, însă doar pentru două ore și pentru a consemna un nou blocaj în discuții. Nu a fost înregistrat niciun progres după ce sâmbătă liderii celor trei partide nu au reușit să cadă de acord asupra împărțirii funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Duminică s-a căzut totuși de acord asupra unei chestiuni: un acord politic anti-traseism, la propunerea UDMR, anunță HOTNEWS. Sâmbătă, cele două variante propuse de liberali, care au început de pe poziții de forță negocierile au fost respinse de USR-PLUS și UDMR. Mai exact, Ludovic Orban a propus ca cele trei posturi să fie discutate separat, iar ulterior, când discuțiile s-au blocat în jurul funcției de la camera Deputaților a avansat varianta unei competiții deschise în Parlament, câștigătorul garantând prin acord scris că va susține candidatul celuilalt partid la șefia Senatului.

Liderii USR au propus ca fiecare formaţiune din cele trei să-şi aleagă câte una dintre cele trei funcţii, în baza scorului de la alegeri. Astfel, PNL are prima opţiune, USR a doua, iar UDMR ar lua funcţia rămasă. Cum PNL a ales deja premierul, în persoana lui Florin Cîţu, USR ar vrea şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna. Rezolvarea este însă refuzată categoric de PNL. Ludovic Orban a propus ca şefia Camerei Deputaţilor să fie supusă votului deputaților, știind că se poate baza și pe voturi de la PSD, au declarat sursele CURENTUL.

După blocajul de sâmbătă, varianta ca cele trei partide să meargă la Cotroceni cu un acord și o singură propunere de premier nu mai era atât de sigură. Între timp, comisiile pentru programul de guvernare și împărțirea posturilor în Parlament au lucrat și au căzut de acord, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reîntors duminică la masa negocierilor, însă doar pentru două ore și pentru a consemna un nou blocaj în discuții.

Nu a fost înregistrat niciun progres după ce sâmbătă liderii celor trei partide nu au reușit să cadă de acord asupra împărțirii funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, discuțiile au fost sistate la propunerea lui Ludovic Orban. Liderii celor trei partide au convenit să se vadă după consultările de la Cotroceni care sunt programate luni. De altfel, fiecare partid va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier.

Duminică s-a căzut însă totuși de acord asupra unei chestiuni: un acord politic anti-traseism, la propunerea UDMR, susșine EVENIMENTUL ZILEI. Sâmbătă, cele două variante propuse de liberali, care au început de pe poziții de forță negocierile au fost respinse de USR-PLUS și UDMR. Mai exact, Ludovic Orban a propus ca cele trei posturi să fie discutate separat, iar ulterior, când discuțiile s-au blocat în jurul funcției de la camera Deputaților a avansat varianta unei competiții deschise în Parlament, câștigătorul garantând prin acord scris că va susține candidatul celuilalt partid la șefia Senatului.

După blocajul de sâmbătă, varianta ca cele trei partide să meargă la Cotroceni cu un acord și o singură propunere de premier nu mai era atât de sigură. Este foarte probabil ca USR-PLUS și PNL să meargă la consultările cu președintele cu două propuneri de premier: liberalii cu Florin Cîțu, iar alianța USRPLUS cu Dacian Cioloș, anunță REALITATEA. Între timp, comisiile pentru programul de guvernare și împărțirea posturilor în Parlament au lucrat și au căzut de acord. În ceea ce prijește președinția Camerei Deputaților, PNL este disups să cedeze mai multe ministere, dar să păstreze șefia la Cameră.  

Astăzi, președintele Klaus Iohannis are, luni, consultări cu partidele politice pentru desemnarea viitorului premier al Românieiiar fiecare partid parlamentar a anunțat că vor merge în fața șefului statului cu propriile variante de premier, anunță LIBERTATEA. Astfel, Iohannis va avea pe masă cinci propuneri de premier. Ordinea în care au fost invitate partidele la discuțiile de la Cotroceni este aceeași cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie.

În afară de Florin Cîțu, propus de PNL, PSD a anunțat că propunerea partidului este Alexandru Rafila, USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș, iar UDMR, pe Kelemen Hunor. Partidul AUR are la rândul său o propunere de premier, respectiv Călin Georgescu.

Iohannis nu a renunțat însă nici la varianta ca actualul premier interimar, Nicolae Ciucă să fie viitorul premier, susțin surse citate de CURENTUL. O parte a PNL susține posibilitatea ca liberalii să intre la guvernare singuri cu susținerea parlamentară a PSD, așa cum a fost perioada 2007 – 2008 cu guvernul Tăriceanu. Cealaltă parte, fidelă președintelui Iohannis dorește desemnarea lui Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru, variantă care ar fi acceaptată conform unelor surse, preferată, conform altor surse și sigură, conform unor alte surse, de Klaus Iohannis.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Care credeți că este cea mai bună variantă de premier, dintre cei aflați pe lista președintelui Klaus Iohannis:


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.