Sorin Cîmpeanu este noul ministru PNL al Educației: inițiatorul ordonanței pentru amnistierea plagiatorilor. Acesta va ocupa pentru a doua oară portofoliul de ministru al Educației, dar pentru prima dată ca membru al PNL. Cabinetul propus de Florin Cîţu şi programul de guvernare au primit, miercuri, votul de încredere în camerele reunite ale Parlamentului, la capătul unei şedinţe în care premierul desemnat a fost huiduit şi aplaudat, anunță ANTENA3.

Primul mandat de ministru al Educației al lui Sorin Câmpeanu a fost în Guvernul PSD condus de Victor Ponta în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar până în prezent Sorin Cîmpeanu a schimbat 3 partide: a fost membru ALDE, apoi PRO România, pentru ca din ianuarie 2020 să fie membru PNL, amintește EDUPEDU. A fost premier interimar în noiembrie 2015, după ce Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv.

După demisia lui Victor Ponta în urma protestelor din noiembrie 2015, Sorin Cîmpeanu a ajuns premier interimar. Întrebat de ce România nu a apelat la ajutor UE, (România a cerut ajutorul UE pentru 80 de răniți abia după 6 zile de la producerea catastrofei), Sorin Câmpeanu a spus, umăr la umăr cu Nicolae Bănicioiu, că tragedia „nu se înscrie în definiția dezastrelor”, anunță LIBERTATEA.

Cîmpeanu a intrat în Guvernul Ponta fără să fi fost membru al unui partid politic, propus și susținut pe portofoliul educației de fostul lider PC Daniel Constantin, relata atunci HOTNEWS. Amintim că Sorin Cîmpeanu a inițiat în 2014 controversata Ordonanță de Urgență care amnistia plagiatorii, introducând o portiță pentru aceștia: doctorii ar fi putut să renunțe la titlu. Parlamentarii au votat apoi împotriva acestei OUG.

Un alt episod care a marcat primul său mandat de ministru al Educației ține de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea pe când era premier interimar. Consiliul de Etica din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record – că Oprea nu ar fi plagiat, în ciuda dovezilor de domeniul evidenței.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Sorin Cîmpeanu, nominalizarea de PNL pentru a conduce Ministerul Educație, este numele cel mai controversat din lista miniștrilor propuși pentru Guvernul Cîțu, afirmă PROTV. Vestea că el ar putea fi, din nou, ministru al Educației, într-o perioadă atât de dificilă pentru România, a nemulțumit zeci de asociaţii, organizaţii, mişcări civice şi personalităţi, care au transmis, marţi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi liderilor PNL, USR PLUS şi UDMR.

„Atragem în mod special atenţia asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziţia de Ministru al Educaţiei. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în Guvernul Victor Ponta (printre care OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunţe la titluri fără a mai suporta consecinţele) şi ca preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (dintre care amintim doar asocierea cu Alexandru Cumpănaşu),

dar şi problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obţinerii unor funcţii şi apartenenţa la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică”, au mai transmis semnatarii scrisorii deschise, potrivit NEWS.RO.

Chiar și copreședintele USR-PLUS Dacian Cioloș a transmis, miercuri, pe Facebook, că, la fel ca o mare parte a societății civile și precum mulți colegi de-ai săi, are o ”nemulţumire” cu privire la prezenţa lui Sorin Cîmpeanu în Guvern. El spune, citat de HOTNEWS, că felul în care Sorin Cîmpeanu a acționat politic și profesional în ultimii ani este departe de ceea ce ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România.

Aflatat în Parlament pentru audierea miniștrilor propuși pentru Guvernul Cîțu, președintele PNL Ludovic Orban a fost întrebat de jurnaliști cum s-a ajuns în această situație, ca un politician controversat ca Sorin Cîmpeanu să fie propus ministru de către PNL. „Eu cred că trebuie analizată cariera domnului Cîmpeanu în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă.

Practic, Sorin Cîmpeanu este garanția implementării programului România Educată, care își găsește o exprimare foarte serioasă în programul de guvernare, și noi avem încredere că va avea capacitatea să pună în practică acest program.” - a răspuns Orban, citat de PROTV.

Pentru Ministerul Educației, amintește ADEVĂRUL, au fost mai multe nume vehiculate: Monica Anisie, Raluca Turcan, Sorin Cîmpeanu. Au mai apărut în presă şi alte propuneri, Sorin Costreie printre ele. Se pare că Preşedintele Iohannis nu a fost de acord. Cîmpeanu sau nimic. Din ce motive, greu de spus. Posibil pentru că s-a implicat în proiectul România Educată, l-a lăudat, şi a promis că îl duce la bun sfârşit. O mai mare vulnerabilitate decât această propunere în guvernul Cîţu, cu greu se poate imagina.

Un „cal de bătaie” permanent pentru presa independentă, toate acţiunile viitorului ministru vor fi puse sub lupa presei şi criticate violent, pentru că nu poate fi imaginat că având un astfel de trecut profesional Sorin Câmpeanu poate contribui la reformarea învăţământului românesc. În loc să se vorbească de programul de guvernare, de perspectivele guvernului Cîţu în modernizarea României, subiectul predilect al tuturor comentariilor va fi Sorin Cîmpeanu. Are vreo logică? Nu are.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu numirea lui Sorin Câmpeanu în funcția de ministru al Educației?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.