Negociatorii europeni şi britanici au ajuns, în Ajunul Crăciunului, la un acord cu privire la viitoarea relaţie a Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit.

Acordul are circa 2.000 de pagini şi trebuie validat de ambele părţi în zilele următoare, scrie adevarul.ro. Ambasadorii UE se vor întâlni de Crăciun pentru un briefing din partea negociatorului-şef european Michel Barnier. Aceştia vor avea nevoie de două, trei zile pentru a studia acordul şi a decide asupra implementării sale.

Parlamentul britanic urmează să primească spre examinare acordul de liber schimb cu UE înainte de a-l vota pe 30 decembrie. Laburiştii l-au calificat drept „subţire” dar au declarat că că îl vor susţine ca alternativă mai bună la o ieşire fără acord. Parlamentul UE va trebui să ratifice acordul dar probabil nu o va face înainte de Anul Nou, ceea ce înseamnă că va fi aplicat provizoriu pînă atunci.

Un rezumat pe 34 de pagini al acordului comercial între Regatul Unit şi UE a fost publicat pe site-ul guvernului britanic. Acordul în sine are circa 1.500 de pagini şi alte aproximativ 1.000 de pagini sunt formate din anexe şi note de subsol.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.