Războiul vaccinării anti-COVID este amenințat de un defazaj periculos, odată cu intrarea în scenă a noii tulpine a coronavirusului, care a dus deja la impunerea unui nou lockdown în Marea Britanie. Ritmul lent al campaniilor de vaccinare, în special pe continentul european, dă voltă acestei tulpini.

Toate datele de până acum legate de caracterul mult mai contagios al noii tulpini s-au bazat pe predicții statistice. Ca să avem însă un rezultat complet privind potențialul de contagiune, mutația trebuia analizată în laborator. Ceea ce, de altfel, se și întâmplă la această oră. Cercetătorii vor să vadă ce anume face ca această tulpină să fie mai contagioasă. Așadar, semnele de întrebare plutesc în aer.

„Deci, nu știm sigur. Dar există o teorie, aceea că atunci când respirați această încărcătură virală, ea este mai lipicioasă. Coronavirusul este acoperit cu niște proteine asemănătoare florilor, numite ghimpi. Și când plutește în căile respiratorii, acești ghimpi se pot fixa pe anumite proteine de pe suprafața celulelor noastre. Și dacă pot obține o aderență puternică, atunci se pot strecura în interiorul celulelor noastre. Și acolo se pot replica.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.