Foarte mulţi se întreabă de ce este bătaie aşa mare pe joburile de la stat? Unul din motive ar putea fi pentru că salariile de la stat sunt cu 70% mai mari decât în privat. Cel puţin în rândul funcţionarior publici, după cum spune Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România şi fostul preşedinte al consiliului fiscal. În România salariile şi pensiile înghit toate veniturile din taxe şi impozite.

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank România: Pentru 2021 ne aşteptăm ce deficitul bugetar, într-un scenariu de nemodificare a politicilor bugetare, să se situeze undeva la 8 sau 9 % din PIB. Probabil că noi ar trebui să fim sub media europeană cu factura de salarii, atâta timp cât resursele sunt mult mai mici, 27% colectând din taxe şi impozite ca procent din PIB, versus media europeană, de 40. Nu putem să susţinem un nivel al salariilor în domeniul public.

Integral pe Business MagazinComentarii

Desi exista o diferenta confirmata la nivel european intre salariul mediu la buget si cel din mediul privat, fiind mult mai bine sindicalizati la nivel national, in nemernicia lor, protesteaza fata de inghetarea salariilor la nivelul (atentie!) lui decembrie 2020 (adica luna trecuta). Cei din privat au salariile mici si nemiscate in sus dinainte de pandemie (ba unele sau dus in jos daca nu cumva s-a ajuns la somaj). In afara de dascali, carora li s-a promis cresterea salariilor de prin 2017 (neonorata), nici o categorie bugetara n-ar trebuie sa mai bucure de cresteri salariale (cu siguranta nu cei cu salarii triplate din administartia publica, pulitistii sau magistratii).

14 ianuarie 2021 12:16

Manipulare grosolană și/sau ieftină ce este valabilă doar pentru prostovani. În primul rând nu este adevărat, și dacă așa stau lucrurile, atunci patronii trebuie să mareasca salariile angajatilor. In Romania patronii dau salariaților ce le trece printre degite, și la bonurile de masă le umblă, apoi tip-ă gura mare.

14 ianuarie 2021 8:19

Gabriel In anul 1997, ca inspector asistent in administratia centrala aveam un salariu de 2 - 4 ori mai mic decat al unui muncitor din sectorul nebugetar respectiv de 4 -10 ori mai mic decat al unui salariat cu studii superioare din sectorul nebugetar. Ei au dus economia Romaniei in pragul falimentului si acum se plang ca sunt salarii cu 70% mai mari in sectorul bugetar.

13 ianuarie 2021 21:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.