"Întrebarea fundamentală pentru 2012 şi poate chiar pentru anii ce vor urma: în condiţiile în care atât Uniunea Europeană, cât şi SUA au probleme economice şi politice majore care, inevitabil, le vor şubrezi puterea de tracţiune, va găsi România forţa interioară de a face singură paşii necesari spre consolidarea statului de drept şi dezvoltare economică (...)

Unde se va afla România? În interiorul zonei euro sau în afara ei, în spaţiul tulbure în care restul economiilor, deşi conectate la centrul continentului, vor încerca să supravieţuiască pe cont propriu? Va adera la o comunitate de state cu reguli dure, în care spaţiul de manevră permis pornirilor "individualiste" va fi din ce în ce mai mic, sau va rămâne să-şi savureze independenţa şi autonomia, chiar şi cu preţul subdezvoltării, al sărăciei cronice?

În clipa de faţă, răspunsul celor ce deţin puterea reală în România este fără echivoc: mergem pe prima variantă, indiferent cât de greu ne va fi. Dar cât de mult valorează acest răspuns? Cât de puternic este susţinut de toţi cei ce au un cuvânt de spus în astfel de decizii? Este unanimitate sau majoritate în această chestiune? Este o majoritate solidă sau una fragilă?

Dintre cei ce astăzi susţin această orientare, câţi vor rămâne ferm pe poziţii dacă lucrurile se înrăutăţesc în Europa, dacă forţa şi coerenţa proiectului continental se şubrezeşte într-atât încât Uniunea Europeană, chiar şi sub forma unui club select, nu va mai rămâne opţiunea unică sau măcar evidentă pentru orientarea strategică a României?

Cu o mare probabilitate, putem da deja un răspuns uitându-ne la modul în care cei mai mulţi politicieni se poziţionează faţă de problema corupţiei, a privilegiilor lor, a responsabilităţii fiscale, a politizării administraţiei, toate elemente-cheie ce definesc ataşamentul sau dispreţul pentru valorile care stau la baza idealului european. Dacă proiectul european se va fisura grav, este aproape sigur că marea majoritate a politicienilor vor milita făţiş sau subversiv ca România să rămână în afara zonei euro, pentru ca de fapt să redevină paşalâcul lor. O ţară condusă ca o turmă, în care casta aflată deasupra legii ia totul, iar mulţimea - resturile..."

Toate aceste dileme, expuse în ultimul editorial scris anul trecut, le-am subsumat unei întrebări fundamentale: va fi 2012 anul în care ne întoarcem în no-man's-land-ul post-comunist, pe care l-am părăsit o dată cu aderarea la NATO şi UE?

Mai rapid şi mai brutal decât mă aşteptam, răspunsul a sosit: da! Acest proces a început. Şi nici măcar nu a fost nevoie ca situaţia să se înrăutăţească dramatic în Europa sau Statele Unite.

A fost suficient ca elita noastră coruptă să adulmece slăbiciunea de moment a celor ce în ultimii zece ani şi-au folosit influenţa strategică şi financiară pentru a le impune să-şi domolească lăcomia pentru a declanşa ofensiva dezrobirii de povara unui comportament decent şi responsabil. Pentru a se reîntoarce la vremurile în care puteau să se porcească după plac cu bani publici, fără nici cel mai mic efort sau risc că vor da cândva socoteală.

Principalul motiv de pesimism este că şi dacă referendumul va fi invalidat, iar Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, forţa celor ce sunt dipuşi să distrugă fundamentul statului de drept, dar şi ultima fărâmă de credibilitate a României pentru a obţine puterea absolută nu va putea fi domolită uşor.

Au guvernul în mână, condus de un infractor intelectual, au Parlamentul, dominat de voinţa celor mai mari infractori de drept comun ai ţării, au puterea locală, bazată pe reţelele mafiote hrănite din bani publici şi au prima şansă ca la viitoarele alegeri să-şi legimiteze pentru încă patru ani domnia discreţionară. Mai important decât toate acestea la un loc, îi ajută forţa complicităţii care îi uneşte.

Răul pe care l-au făcut deja, plus ceea ce va urma - zbaterea de a găsi o nouă cale pentru a-şi zdrobi adversarul, protestele de stradă, ne vor abate şi mai mult de la drumul spre normalitate. Chiar dacă puciul nu va reuşi acum până la capăt, în mintea celor ce aveau planuri pentru o Românie cu o democraţie solidă, cu o justiţie funcţională, condusă de oameni responsabili, teama că o răsturnare dramatică de situaţie este posibilă oricând a prins deja rădăcini.

Nu există companie de top care atunci când ia decizia de a investi să nu ceară analize de profunzime asupra predictibilităţii acţiunilor politice, a respectării legilor şi care să nu califice precis modul în care România îşi respectă angajamentele faţă de partenerii săi. De ce? Pentru că seriozitatea şi consecvenţa cu care statul abordează cele mai înalte relaţii politice, cu Uniunea Europeană, în special, sunt un indicator foarte precis şi asupra modului în care sunt trataţi şi partenerii săi economici.

Ce şanse va da viitorului nostru în UE un investitor care se gândeşte să bage miliarde de euro în România, câtă vreme un prim ministru susţinut de cinci partide parlamentare răspunde acuzaţiilor extrem de serioase şi de precise ale comisarului european pe justiţie cu argumentul "Doamna Redding este în campanie electorală pentru PDL..."? Care îi râde, practic, în nas, spunându-i că nu ştie despre ce vorbeşte atunci când este întrebat de ce nu transformă în fapte cele 11 cerinţe ale Comisiei Europene pentru care s-a angajat în faţa preşedintelui Barroso?

Poate fi considerată o ţară membră UE cu drepturi depline una care nu mai respectă nici măcar criteriile politice de bază? A cărei premier nu va mai fi primit în nici o cancelarie occidentală deoarece a fost dovedit că şi-a plagiat lucrarea de doctorat? A cărei premier a şocat toată lumea civilizată semnând că este de acord cu desfiinţarea Curţii Constituţionale, a DNA şi ANI? A cărei guvern îşi bate joc de instituţiile fundamentale ale statului şi modifică legea referendumului astfel încât să nu mai existe nici o măsură de siguranţă împotriva fraudării votului? A cărei Parlament suspendă preşedintele deşi nu a putut produce nici cea mai mică dovadă că a încălcat grav Constituţia?

Da, teoretic, nu putem fi scoşi din Uniunea Europeană. Dar în schimb putem fi marginalizaţi într-o asemenea măsură încât să nu mai aibă nici o relevanţă pentru investitori faptul că, formal, încă suntem membri. Iar o ţară fără investitori, într-un moment de criză majoră de încredere pe pieţele financiare, înseamnă o ţară cu şanse reduse de a se împrumuta pentru acoperirea deficitelor existente în bugetele de pensii şi asigurări de sănătate. Înseamnă o ţară la un pas de o criză majoră.

Singurul mod în care poate fi evitată prăbuşirea este ca un eventual eşec al suspendării preşedintelui să fie urmat de o debarcare urgentă a lui Ponta şi Antonescu din fruntea partidelor lor şi preluarea conducerii de către puţinii oameni rezonabili care au mai rămas în aceste formaţiuni. Doar o revoluţie politică în interiorul partidelor de la putere mai poate readuce România pe linia de plutire.

Dacă marea fraudă pregătită cu minuţiozitate pentru referendum reuşeşte, situaţia va fi dramatică. Tot ce aţi văzut în ultimele trei luni din partea USL şi a complicilor lor din toate celelalte partide va fi fost doar o inocentă avanpremieră în comparaţie cu ce urmează.

P.S. Duminică nu merg la vot. Nu pentru că aşa îndeamnă Băsescu şi PDL, ci pentru că mi se pare împotriva spiritului civic să încurajez parlamentarii să încalce legea. Voi merge la referendum când îl vor suspenda pe preşedinte, oricare ar fi el, potrivit Constituţiei. Adică, vor aduce probe solide că a încălcat grav Constituţia.

Integral pe România LiberăComentarii

ionica cata dreptate aveti dle turturica dar ura si puterea nu au margini

30 iulie 2012 1:15

mama va gasi turturelule caci romanul cind vrea poate muta muntii din loc ,dar nu cu oameni ca tine

29 iulie 2012 12:00

mama va gasi turturelule caci romanul cind vrea poate muta muntii din loc ,dar nu cu oameni ca tine

29 iulie 2012 12:00

basescu nu pot ei frauda cat puteti voi boicota , ha ha ha

29 iulie 2012 10:26

Ce mai turturicește aces turturel! Din cauza unor idioți ca Turturică care din păcate au cam fost majoritari, România a pierdut șansa spre o democrație reală imediat după căderea dictaturii în Decembrie 1989. Acum acest idiot turturește constipat și se screme lăbărțându-se cu ditatmai articolul unde amestecă ciorba statului de drept cu statul strâmb creat de bășitul Bășescu. Loazele astea ca Turturică n-au nici măcar acel minim simț civic de a participa la vot, indiferent de ce vor vota. Dacă guvernarea PDL din 2008 și până la căderea guvernului Ungureanu și-a bătut joc de națiunea română, guvernând numai prin ordonanțe de urgență și asumarea răspunderii, prin validarea de legi strâmbe și ilogice fără dezbatere publică și fără vot parlamentar, acum când există o speranță reală ca lucrurile să se schimbe în mai bine pentru popor și pentru societate, dobitocii ăștia ca Turturică se screm și-i dau cu statul de drept nedrept creat de o caricatură chioară și tâmpă ce e pe vine de a fi ales definitiv în postura de șomer politic, pentru ca Legea și Justiția să poată redeschide toate dosarele penale blocate ale bășitului Traian Bășescu. Noi votăm DA!

29 iulie 2012 7:09

gu spuneti ca atenele sunt platite de felix, dar tu de cine esti platit? Aceeasi atitudine ai avut-o cand guvernul Boc sfida democratia? Prlementul este institutaia care defineste democratia. Nu guvernul, nu presedintele ci Parlamentul. De cate ori Boc si-a asumat raspunderi asupra unor legi extrem de importantesfinadn Parlamentul? De cate ori presedintele tau a atacat institutia fundamentala a democratiei? Nu suntem o tara prezidentiala in care presedintele dicteaza totul- am trecut de era ceausita ca sa dam in era basista? Ca a facut presedintele tau vreme de 8 ani? NIMIC. Doar scandaluri si submninarea economiei nationale.

28 iulie 2012 8:54

mai nea turturel, Nu mergi la vot ca a incalcat parlamentul legea?Care lege neica?legea lui base "eu sunt statul"?Stai nene acasa.oricum o sa cam stai pe dinafara dupa, ca nu o sa aiba cine sa te plateasca sa-l pupi in bas pe bas.daca este sa traiti din banii castigati din munca si talentul vostru o sa ajungeti la ajutor social.

27 iulie 2012 23:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.