Pfizer a redus la jumătate numărul de doze pe care le va livra săptămâna aceasta unora dintre statele membre ale Uniunii Europene. Şi România se numără printre statele afectate, astfel că ţara noastră va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta. Livrările se vor îmbunătăţi treptat, iar situaţia ar urma să revină la normal abia la sfârşitul lunii martie. Anunţul a fost făcut Ministerul Sănătăţii.

''România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să vină treptat, până la sfârșitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters, Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Şi Polonia se află într-o situaţie similară

Polonia a primit luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.

De asemenea, Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, încetinindu-și campania de vaccinare.

„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a a vaccinărilor”, a declarat joi ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatny.

Acesta a adăugat că Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul acestei săptămâni şi cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze reducerile dincolo de declarația lor săptămâna trecută, care a anunțat reduceri ale livrărilor în timp ce intensifică producția în Europa.

Compania farmaceutică a declarat Bulgariei și Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au spus oficiali de rang înalt.

Dar Institutul Seric din Danemarca a declarat că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va duce la o deficiență de 10% în primul trimestru.

Compania Pfizer ar putea să fie acționată în instanță
Între timp, Italia amenință cu acțiuni legale împotriva Pfizer, comisarul special pentru COVID-19, Domenico Arcuri, declarînd că țării i s-a spus să se aștepte la o reducere de 20% săptămâna viitoare, după reducerea aprovizionării din această săptămână cu aproape 30%

Oficialii spun că reducerile le subminează eforturile de a-și inocula cetățenii și de a limita pandemia care a ucis peste 2 milioane de oameni.

La această situație se adaugă îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu seringi speciale necesare pentru extragerea a șase doze din fiecare flacon din poza lui Pfizer.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.