Putem să râdem în multe feluri de prostia monumentală a Oliviei Steer și de tribulațiile ei ridicole, dar ceea ce rămâne după explozia noastră de ironie este replierea acestei prostii în spatele unor baricade tot mai înalte.

Ce a adus nou democratizarea accesului la cuvânt și generalizarea „dreptului” fiecăruia de a spune ce vrea? A adus mai multă inteligență? Nu. A adus mai multă prostie? Nici asta. Ci doar a dat prostiei încrederea în sine și curajul de a se considera egala inteligenței. Televiziunea și apoi internetul au permis afirmarea agresivă a prostiei (în toate versiunile ei: ignoranță, autosuficiență, analfabetism, incultură etc.) în numele unei fantasmatice egalități care ar îngădui oricui să vorbească despre orice.

Rețelele sociale au dat prostiei șansa să se agrege și proștilor posibilitatea să devină solidari. Ele le-au permis să nu mai trăiască ignoranța, incultura sau repetenția ca pe o rușine, ci ca pe acte de curaj și de libertate. De aceea, nu este deloc o întâmplare că printre marile valori moderne pe care le revendică ignoranții atunci când se adună laolaltă e tocmai libertatea.

Integral pe RepublicaComentarii

Oglindă-oglinjoară, cine e cel mai dăștept din țară? Ciprian Mihali și ultimii doi postaci de mai jos, poate unul și acelaș, sunt victime strălucite ale efectului (psihosociologic) Dunning Kruger, care îi face pe proști să se simtă „cei mai dăștepți din țară”! În afară de eleganța stilistică remarcabilă a tastaturizării convingerii intime că lumea aceasta nu-l merită pe cât este dumnealui dă dăștept, dă cult și dă mumos în toate cele, autorele harticolului nu oferă nicio dovadă de cunoaștere deosebită a naturii umane, a diverselor domenii științifice, sau a culturii umaniste. În afară de o autoadorație fără margini și a convingerii intime că face parte din spuma excelenței cultural-științifice, nu dovedește decât că este, de fapt, un tip vanitos și ignorant. Nu are nici un fel de îndoială sau de neliniște existențială cum că persoana sa ar putea avea cumva vreo fisură în ce privește cunoașterea. Spirit cartezian, acest Ciprian Mihali acordă credit total gândirii raționaliste eprimate concis de Descartes în locuțiunea lătinească „cogito ergo sum” (cuget, deci exist), dar ignoră o altă locuțiune latină, atribuită lui Senecca, „Errare humanum est” (a greși este omenește), reformulată de Cicero („Philippica) într-o frază care sunăc cam așa în traducere: „Orice om poate greși, numai prostul stăruie în greșeală”. Ceilalți doi postaci (dacă sunt doi!) nu sunt decât doi papagali care nu știu să spună decât „Și eu! Și eu!”

25 ianuarie 2021 8:50

ciclop despre cea numita steer cred ca ar trebui sa mai pasca ceva stir , contine multe vitamine naturale si face bine la "intelighentie"

24 ianuarie 2021 16:18

Un simplu cetatean D-le Ciprian Mihali,toata consideratia fata de articolul dvs..Nu ati gresit cu nimic, v-ati spus o parere pertinenta plina de adevar prezent.Desigur,sunt si indivizi mai putin dotati de la natura aflati in stadiu de metamorfoza, vorba lui Toparceanu : "si se transforma tare greu, aspira-acum la cimpanzeu ".De cum se gestioneaza in prezent cultura in aceasta tara ,vor cadea mai multi din bananier direct pe laptop.

24 ianuarie 2021 13:48

@Darwin Prietene, dacă n-ai fi îngrozitor de „inteligent”, ți-ai fi dat seama că postacul de care zici practică ironia la lummina zilei și, ca atare, chiar a dorit să se observe la adresa cui o lansează!

24 ianuarie 2021 3:58

Darwin Pentru cel de la 22:07 si 22:10 :Trebuie sa fi cel putin cretinoid sa crezi ca cineva nu-si da seama ca ai copiat numele postatorilor anteriori.

24 ianuarie 2021 0:11

Ion Ardeleanu Ba eu umblu si pe strada cu suzeta în forma de EURO-poolla în cioc, ca sa nu iau amenda ca n-am GLOBAL-botnitza pe muiana!

23 ianuarie 2021 22:10

@Ion Ardelean După ce că te cheamă Ion, mai ești și hardelean! Adică îți merge mintea încet. Nu-i bai! Mai rău era dacă te chema Stan. Atunci ți se aplica o celebră zicere din „prostime”: „După ce că gte cheamă Stan, te mai caci și în potecă”!

23 ianuarie 2021 14:14

Ion Ardeleanu Cititi "comentariul"lui @Pierre" si va dati imediat seama cata dreptate are autorul articolului.

23 ianuarie 2021 13:40

@Pierre Carevasăzică, măh Pietricică, și tu ești intelijent și școlit nevoie mare. Slavă Domnului că sunteți doi, altfel sărmanul Ciprian Mihali s-ar fi pliftisit singur pă Planetă. După teoria neomarxist-LGBT-istă, s-ar putea să aveți și plozi împreună. Numai că, după aceeași teorie, nu întotdeauna plus cu plus dă plus! Cel mai adesea dă minus, pen”că Natura nu minte și nu iartă. Când amesteci ADN-ul mitocondrial cu ARN-ul mesager s-ar pugtea să dea ori tâmpiți, ori gâlme monstruoase, ori nimic. Hadică moare chiar și spermatozoidul alfa, ceea ce și urmărește guWERNER-ul global/mondial cu antiCovizii săi. Ne vrea pe toți ca pe Iohhannis, cu multe case, dar, dacă se poa (și se poa) cu moștenitori ioc, astfel ca toată moștenirea să rămână guWERNER-ului și apropiaților acestuia. Mira-m-aș însă ca în Românica să egziste și alți moștenitori intelijenți și apropiați guWERNER-ului global în afară de voi doi. Tu Pietricică și Ciprian Mihali. Acuma că teoria Dunning Kruger zice că proștii suferă de complexul psiho-închipuit că ar fi cei mai dăștepți dă pă Planetă, probabil că e neadevărată. Că, la o adică, și viteza neutrinilor ecce mai mare decât a fotonilor, deci a luminii!!!

23 ianuarie 2021 11:40

Pierre Excelent articol , felicitari ! Desigur, pe unii ii deranjaza pentru ca se simt cu musca pe caciula.

23 ianuarie 2021 0:10

Cititor .."a dat prostiei increderea in sine si curajul de a se considera egala inteligentei "-.Excelent ! Dovada cea mai buna este "inteligenta" postarilor grosolane pe marginea acestui articol.

23 ianuarie 2021 0:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.