Descoperită deja la câţiva români, noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie este cu până la 70% mai transmisibilă decât cea originală, dar epidemiologii spun că nu există dovezi care să sugereze că este mai letală sau că provoacă boli mai severe. Totuşi, această variantă a noului coronavirus poate creşte necontrolat numărul de cazuri, fapt care poate pune sistemul sanitar în mare pericol de colaps. Asta pentru că mai multe persoane infectate duc automat la mai multe cazuri care au nevoie de tratament specializat.

Toate indiciile arată că vaccinurile Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi pentru această tulpină de SARS-CoV-2. Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părţi diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutaţii, serul funcţionează în continuare.

„Într-un studiu recent care vizează evaluarea eficienţei răspunsului imun indus de vaccin asupra noii tulpini nu s-au identificat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul a 16 persoane vaccinate cu Comirnaty (BioNTech/Pfizer) asupra tulpinii britanice comparativ cu tulpina de referinţă (varianta iniţială a virusului)”, arată autorităţile sanitare din România.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.