Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, confirmă faptul că numărul de reacţii adverse este mai mare în cazul vaccinul produs de compania AstraZeneca.

Medicul a fost întrebat marți, într-o conferinţă de presă, dacă vaccinul companiei AstraZeneca provoacă mai multe reacţii adverse decât cele de la Pfizer şi Moderna, iar acesta a răspuns: „Aşa este. Aş vrea să precizez, în schimb, că nu sunt reacţii mai severe, sunt doar mai frecvente şi depinde de tipul vaccinului. Reamintesc că vaccinul de la compania AstraZeneca este un vaccin bazat pe vector viral, este un vaccin mai reactogen, în mod deosebit la persoanele tinere comparativ cu persoanele cu vârsta de peste 60-65 de ani. Frecvenţa reacţiilor adverse este mai rară după doza a doua, iar aceste vaccinuri pe bază de vector viral induc o reacţie din partea organismului, o reacţie imunologică atât faţă de antigenul din vaccin, cât şi faţă de vector, practic faţă de acel tip de adenovirus slăbit care reprezintă vehiculul prin care celula primeşte informaţia genetică necesară sintezei proteinei S. Deci este o particularitate care ţine de tipul de vaccin”.

Integral pe România LiberăComentarii

ovi Ba baiete te-am imbracat degeaba in uniforma iar tu iti bat joc de batranii de peste 70 ani caci nu se pot programa la vaccinare. Vii toata ziua cu statistici la tv dar noi nu reusim sa ne vaccinam, mare pramatie esti impreuna cu cine te-a pus acolo. Ai pus locuriile pe platforma noaptea ca hotii iar saptamina trecuta la Cluj nu a aparut nici un loc. Rusine nesimtitule!

3 martie 2021 7:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.