Primarul Sibiului i-a răspuns liderului judeţean al PSD, Ioan Cindrea, care a declarat că 84.000 de cetăţeni germani din judeţ ar trebui radiaţi.


La două zile după ce preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a spus că 84.000 de cetăţeni germani din judeţul Sibiu ar trebui şterşi de pe listele electorale, cu referire la faptul că acest lucru intră în responsabilitatea primăriilor, edilul Sibiului, Klaus Iohannis, a ţinut să-i dea replica. În acelaşi timp şi liderul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), primarul oraşului de pe Cibin l-a acuzat pe Cindrea că a vorbit fără să citească legea. Ba mai mult, Iohannis l-a introdus în aceeaşi categorie şi pe liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, care s-a plâns de faptul că listele electoratului din Sibiu nu sunt actualizate. "Ce mi se pare cel puţin neobişnuit este că se comentează fără să se citească legea. E păcat, dar aşa este situaţia la noi, mai întâi comentăm, pe urmă citim. Contrar afirmaţiilor unor politicieni care se doresc pe sticlă, listele electorale nu au baza primară la Primărie, ci ele există la direcţiile judeţene de evidenţă, care sunt în subordinea consiliilor judeţene. Sunt în subordinea preşedinţilor consiliilor judeţene, noi avem obligaţia să le actualizăm. Asta ar fi fost o sursă de inspiraţie înainte de declaraţii", a spus Iohannis, cu referire strictă la Cindrea, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Ba mai mult, primarul oraşului de pe Cibin a mai declarat că au fost verificate listele electorale din oraşul Sibiu şi că nu există nici o neregulă.Primăria comunică cu CJ Sibiu

În acelaşi timp, edilul sibian a explicat şi că, atunci când o persoană decedează sau îşi pierde drepturile electorale, primăria transmite autorităţii judeţene acest lucru, iar misiunea ştergerii respectivei persoane de pe listele electorale îi revine strict Consiliului Judeţean. "În ce priveşte Sibiul, am verificat, datorită acestor discuţii subţiri documentate, cum stăm şi pot să spun că stăm de la foarte bine în sus. Noi operăm constant şi foarte serios toate modificările în listele electorale permanente. Atunci când cineva a decedat sau îşi pierde drepturile electorale prin hotărâre judecătorească sau pleacă şi anunţă acest lucru, cu acte şi tot ce trebuie, noi comunicăm direcţiei judeţene. Aceasta ori o radiază din lista electorală permanentă ori o trece în partea pasivă a listei. Există comunicări între primării şi direcţia judeţeană, între starea civilă şi direcţia judeţeană. Aceste lucruri se operează tot timpul", a mai declarat Klaus Iohannis. Liderul FDGR recunoaşte că legislaţia din România nu este chiar cea mai limpede, însă intră în discuţie şi drepturile fundamentale ale omului dacă aceasta încearcă să fie schimbată. "O persoană nu poate fi radiată de pe listă fără documente doveditoare. Persoanele au anumite drepturi şi la noi şi în altă parte. Unul din aceste drepturi este cel de a alege şi de a fi ales. Au existat iniţiative legislative pentru aşa numita <>, de exemplu persoanele de peste 100 de ani să fie radiate din oficiu, pentru că este puţin probabil să mai trăiască. Nici un partid de la guvernare nu a avut curajul să facă aşa ceva, pentru că se intră într-o discuţie a drepturilor fundamentale", a conchis primarul Sibiului.

Cindrea s-a luat de germani

Ieşirea primarului Klaus Iohannis de ieri a avut la bază, în primul rând, o declaraţie a liderului PSD Sibiu, Ioan Cindrea. Acesta a propus o reanalizare a listelor electorale din judeţ şi a dat ca exemplu în acest sens chiar pe cetăţenii germani care ar fi plecat de mult din Sibiu, însă au rămas pe listele. "Nu trebuie neglijat faptul că 84.000 de oameni de etnie germană sunt trecuţi pe listă, deşi aceştia au plecat după ‚90. Listele nu reflectă realitatea din judeţul Sibiu. Din 370.000 de oameni cu drept de vot, doar 240.000 sunt activi şi merg la urne", a spus, la începutul săptămânii, Ioan Cindrea.

Integral pe România LiberăComentarii

d UNFORGIVEN@cred ca ponta si antonescu sunt pacientii care au provocat actuala debandada din tara si de cresterea euro .Nu inteleg de ce a fost nevoie sa facem referendum numai asa ca a vrut crin si ponta .Puteau sa aiba rabdare pana la alegerile din toamna si rezolvau atunci problema la acelasi pret

3 august 2012 15:33

hihihi atunci si localele trebuiesc anulate; numarul de consilieri a fost stabilit pe aceasta baza. La fel si generalele din 2009, unde porumbacu a deventi unul dintre artizanii distrugerii rromanikai pe baza voturilor a 9000 de cucuruzi.

3 august 2012 10:34

TRANSILVANIA LIBERA SI INDEPENDENTA! TRANSILVANIA LIBERA SI INDEPENDENTA!

3 august 2012 10:33

Maria Mai Adi Rusu, nu mai scrie prostii,de aceea sa raspunzi la o intrebare, populatia Romaniei in ultimi ani a crescut ca numar.Raspuns NUUUUUU. De ce listele prezentate cu numarul de alegatori a crescut in ultimii 10 ani de la cca 15.5 milioane la cca 18,3 milioane , nu este o mare minciuna. Raspuns Basescu a crescut numarul de alegatori in mod fictiv ca sa minta Europa, si sa avem mai multi parlamentari din clica lui, in Consiliul Europei.

3 august 2012 10:09

me Ha,ha ..decizie buna ,avem parastas de 40 de zile,avem scadal pe paine,suntem dependenti de scandal ....economia e pe drum ,la vale...ha,ha,scapa cine poate..ha,ha!

3 august 2012 9:52

Cert este ca ne-am tampit cu totii ! Dupa 8 ani de PEDELizme, Basizme si alte izme, ne-am tampit de tot. Asta este rezultatul acestor ultimi 8 ani. Trist. Ar fi cazul sa ne revenim.

3 august 2012 9:48

un roman Cum sa fie 84.000 de etnici germani in Sibiu, ei sunt plecati inainte de 1990 sau dupa. Daca ei sunt trecuti si in Germania si in Romania ca votanti nu inseamna ca sunt dublu pe listele electorale. Normal trebuie sa fie pe listele din Germania probabil cei mai multi au cetatenie germana si romana. Ei vor vota in Germania iar din listele din Romania trebuie sa dispara.

3 august 2012 8:59

traian Dati-l jos pe Chioru' ca sa fie liniste odata in tara asta !

3 august 2012 8:47

ZIANA COMPLETARE:::INDIFERENT CE ZICE CINDREA:::TOTI SASII AU SI ACTE IN ROMANIA SI CUM ZICE KLAUSI NU POTI SA LE IEI ACEST DREPT:::DOCUMENTUL E DOCUMENT::::PACAT CA NU IL PUTEM CLONA PE KLAUSI::::ASA CU BUNE SI CU RELE:::DAR TOTUSI BUNELE SE VAD DUPA EL:::SA-I DEA DUMNEZEU SANATATE SI PE MAI DEPARTE;;

3 august 2012 8:05

ZIANA INDIFERENT CITI ROMANI DE ORIGINE GERMANA MAI SUNT:::SI MAI SUNT::::TOT ROMANII L-AU VOTAT PE JOHANNIS SI MAI SUNT SI MINDRII DE EL::I!SI NU UITATI SASII CUM SUNT NUMITI; SUNT CEI MAI MINDRII CIND VIN ACASA IN ROMANIA:FELICITARI! PACAT CA NU AU GINDIT DE DOUA ORI CIND L-AU VOTAT PE CINDREA VS BOTTHESCH::::CINDREA UN NEMERNIC PSD-IST AVID DE PUTERE SA AJUTE DUNEZEU SA SE GATE ODATA CU HAHALERELE POLITICE SA REVENIM SI NOI LA NOMAL::::

3 august 2012 8:01

Colegii tai, academicienii O sa vezi, draga Klaus, cum vor numara primarii si presedintii de cj USL cetatenii. Au matematicieni de renume mondial:Dragnea, Oprisan...Scuze, numele celor din Olt si Dolj nu le-am retinut

3 august 2012 7:58

Traian Un singur german daca exista in tot Sibiul, trebuie pus primar pentru ca conduce tot orasul mai bine de 100 de ori decat un milion de romani corupti, hamestiti de putere si pusi pe capatuiata.

3 august 2012 6:44

justitiarul Unde mama dracului mai gasesti 84.000 de etnici germani in judetul Sibiu??? Cu mare indulgenta de vor mai fi 1000,dar e mult si asa.

3 august 2012 6:01

cornel Fiecare partid incearca sa treaca in contul altora brambureala impardonabila a referendumului Realitatea cruda este ca STATUL ca entitate responsabila nu si-a facut datoria si TREBUIE SA PLATEASCA cheltuielile imaginea si nenorocirile colaterale provocate diverselor persoane Inca odata se dovedeste ca PARTIDELE POLITICE de la noi NU stiu sa conduca o tara ! Chemati expertii si pedepsiti impostorii

3 august 2012 5:42

cornel Fiecare partid incearca sa treaca in contul altora brambureala impardonabila a referendumului Realitatea cruda este ca STATUL ca entitate responsabila nu si-a facut datoria si TREBUIE SA PLATEASCA cheltuielile imaginea si nenorocirile colaterale provocate diverselor persoane Inca odata se dovedeste ca PARTIDELE POLITICE de la noi NU stiu sa conduca o tara ! Chemati expertii si pedepsiti impostorii

3 august 2012 5:42

ion bravo dle primar mai exista oameni care citesc legile inaintea orgoliilor de partid de dragul puterii sunt in staresa isi ingroape parintii sa nu mai apara in listele electorale

3 august 2012 5:18

Adi-Canada Mafiotul de Cindrea sa` taca` dracului din gura` si sa` nu se mai lege de Iohannis si de comunitatea saseasca` din Sibiu, pentru ca` sant singurii oameni din tara` care sant cu capul pe umeri, sant muncitori si incoruptibili. Datorita` lor Sibiul si alte orase din Transilvania au evoluat si progresat de 100 de ori mai mult decat localitatile conduse de leprele de romani. Intai sa` vada` ce a facut Iohannis pentru Sibiu si pentru tara` , apoi sa` se impuste .

3 august 2012 4:58

King Guvernul Romaniei a organizat referendumul!!!! De ce nu demisioneaza??? Nu poti organiza un referendum si apoi dupa consumarea acestuia sa spui ca listele nu-s reale!!! Mi-e greata de toti politicienii nostri, isi bat joc de tara asta. Cei doi, Antonescu si Ponta ar trebui sa raspunda pentru faptele lor.

3 august 2012 1:51

UNFORGIVEN Ca sa vedeti unde s-a ajuns cu bulibaseala produsa de pragul lipsit de sens al pacientului basescu: Klaus Johannis a ajuns sa se certe cu USL !!! PS: Nici ca primar si nici ca leader FDGR, nu are interesul de a recunoaste reducerea numarului cetatenilor/etnicilor sibieni !

3 august 2012 1:14

val Fiecare vrea sa aiba dreptate, sa fie mai destept decit celalalt. Imi vine greu sa cred ca la Sibiu sint listele electorale perfecte. Probabil cind vor fi intrebati toti care au atributii in acest sistem vor spune ca situatiile lor sint cele corecte. Asta este "reforma" statului lui Bashinescu. Din cind in cind se vede harababura.

3 august 2012 0:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.