Proteste extinse față de măsurile autorităților în gestionarea crizei COVID-19 au la bază și neîncrederea în informațiile oficiale, de multe ori contestate de specialiști de marcă. Schimbarea datelor privind contaminarea, a numărului de teste, jonglarea cu numărul paturilor disponibile în ATI, devin „corecte” peste noapte prin găsirea altor metode de calcul, care livrează o „realitate” convenabilă politic. Numărul de decese atribuite virusului, în sine dramatice, sunt cele mai contestate și cele mai greu de adus pe albia corectitudinii.

În Uniunea Europeană este în curs o largă acțiune susținută de serviciile specializate de statistică pentru a da o metodă unitară de evaluare a consecințelor cele mai grele în plan uman ale pandemiei. Statistica „neagră” a deceselor depinde de factori instituționali și reguli care diferă de la țară la țară. Cauza decesului în pandemie este înregistrată ca atare pe prezumții sau pe existența unui test anterior de diagnostic. Sunt decese la domiciliu ale bolnavilor infectați de virus care nu sunt incluse în raportări.

Metodele de monitorizare a mortalității legate de virus sau capacitatea instituțiilor de a efectua raportările sunt influențate considerabil de performanțele sistemelor de sănătate, de cele sociale și de statistică, de gradul de transparență politică. Dar numărarea deceselor în ansamblu este mai puțin dificilă și reflectă realitatea; numeroase țări fac această operațiune de înregistrare de mult timp, permițând comparații precise în timp.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Mai jos era vorba de „doojde MILIARDE” de euroi... Ah, dactilografa!

6 aprilie 2021 12:16

Harababură organizată, din care „iese bani” bani pentru băieții deștepți! Au „organizat-o” de la-nceput pe acest principiu. Singurul criteriu care le-a ieșit ca la carte a fost asigurarea meliției și jăndarilor cu stocuri suficiente de carnete pentru amenzi. Mamăăă, ce paleașcă pentru gubiernele Dulapului. Plus doojde euroi scoși cu brutalitate din poznarele generațiilor viitoare de plozi ai neomaxismului. Numai că viitorul se va fârși și el peste fo 30-40 de ani. Așe zâc futurologii Nostradamusului nibelung, laureat al premiului Nobel pentru negoțul cu salam de Sibiu.

6 aprilie 2021 11:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.