Preţurile crescute nu par însă să-i fi speriat pe români. Luna trecută au fost cumpărate zeci de mii de locuinţe, multe dintre ele chiar şi cu bani cash.
Aşadar, nici pandemia nu pare să-i împiedice pe români să îşi îndeplinească visul de a deveni proprietarii unei locuinţe. O confirmă şi cifrele de la Cadastru, care ne arată că doar în luna martie, în România, s-au vândut aproape 63.000 de imobile.
''Luna martie a fost cea mai buna luna din ultimul timp. Avem peste 60. 000 de imobile vândute. Este cred un record al ultimelor luni. Încheierea mai multor tranzacții duce implicit la o creștere a prețurilor'', a spus Daniel Crainic, directorul de marketing al unui site de anunţuri imobiliare.
Oraşele unde s-au întregistrat cele mai mari scumpiri la apartamente
În luna martie, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Cluj-Napoca şi în Bucureşti, de 2,1% respectiv 1,6%.
Proprietarii din Cluj-Napoca cer aproape 1.900 de euro pe metrul pătrat, iar cei din Capitală peste 1.400 de euro pe metrul pătrat. De vină pentru aceste scumpiri ar fi evoluţia cursului valutar, dar şi scumpirea materialelor de construcţii, spun specialiştii din sector.
Numărul tranzacţiilor a crescut cu 25% faţă de luna precedentă şi cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda scumpirilor.
''Chiar daca la nivelul cursului poate vedem ca oscilaţiile sunt mici cand vorbim de achizitia unui apartament de 100.000 de euro se simt aceste diferenţe. Foarte multi cumparatori dispun de economii, ei sau familiile lor lărgite si apelează la împrumuturi şi folosesc această tranzacţie cash ca un instrument suplimentar de negociere'', adaugă Daniel Crainic.
Oraşele în care preţurile au rămas neschimbate în ultima lună
Sunt şi mari oraşe în care preţurile apartamentelor au rămas neschimbate în ultima lună, cum ar fi Timişoara, Constanţa sau Braşov.
Alte articole pe același subiect
- S-au ieftinit apartamentele în București, în schimb casele s-au scumpit peste tot
- Creștere semnificativă a prețurilor locuințelor în primul trimestru din 2020. Majorările nu se opresc aici
- Bucureştiul, pe locul doi într-un clasament al celor mai „cool“ oraşe
- Lista completă a noilor clienţi care au pătruns în raiul imobiliar al statului: cum i s-a dat unei „fete muncitoare” o locuinţă de la stat, deşi soţul
- Cu cât e mai scump un apartament nou decât unul vechi.
- Cele mai ieftine apartamente din tara
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Marșul șoferilor din Moldova pentru autostradă. Oamenii cer infrastructură în regiune
10 aprilie 2021 12:17TAROM vrea să vândă 14 avioane vechi. Câți bani vrea să obțină pe ele, într-o piață afectată de pandemie
10 aprilie 2021 11:39Preţul ouălor din România ajunge la cel mai scăzut nivel din acest an. Unde se vând cel mai scump
9 aprilie 2021 20:40România va găzdui, în 2023, Competiția Internațională ”Solar Decathlon Europe”
9 aprilie 2021 19:11Alexandru Nazare, despre prognoza FMI: Este o veste foarte bună, dar vorbim totuși de niște estimări
9 aprilie 2021 15:44Editorial
Un cost inacceptabil. De ce să acceptăm ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor?
„Un cost acceptabil” numește Dan Barna evacuarea pripită a bolnavilor din Spitalul Foișor din București, transformat, peste noapte, dar fix peste noapte, în spital COVID. Un cost acceptabil. Dar ce este, oare,...