Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, oficial, pandemia de SARS-CoV-2, în data de 11 martie 2020, la momentul în care, în România, încă se vorbea de alegeri parlamentare anticipate.

După două luni de stare de urgență și alte două luni și zece zile de stare de alertă, în 21 iulie 2020 Comitetul Național pentru Situații de Urgență, aflat, la acel moment, sub conducerea lui Ludovic Orban, a decis să certifice pandemia declarată de OMS. Iar Hotărârea CNSU prin care se recunoaște, oficial, pandemia, nu a fost niciodată publicată în Monitorul Oficial al României, cu toate că legea obligă, sub sancțiunea nulității, acestă publicare. Mai mult, în luna iunie a anului trecut, Ministerul Sănătății a confirmat, într-un document oficial, că nu a fost emis niciun ordin prin care să fie declarată epidemia la nivel național, lucru care, de altfel, nu s-a petrecut nici până în prezent.

Primul și singurul act normativ prin care, în România, s-a recunoscut dispoziția Organizației Mondiale a Sănătății prin care a fost declarată pandemia de SARS-CoV-2, începând cu data de 11 martie 2020, este Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 36, din data de 21 iulie 2020. Actul, denumit „Hotărâre privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesare a fi aplicate pentru protecția populației”, este semnat de ex-premierul Ludovic Orban, în calitate de președinte al Consiliului, și prevede, în cuprinsul articolului 1, că „având în vedere declararea pandemiei de COVID-19 la nivel mondial de către Organizația Mondială a Sănătății din data de 11.03.2020, se certifică pandemia de COVID-19 declarată de Organizația Mondială a Sănătății la data de 11.03.2020”.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.