Pentru anul acesta, compania CFR Marfă ia în calcul disponibilizarea unui număr de 1.400 de salariaţi, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor de natură salarială cu circa 14% față de cele realizate în 2020. De asemenea, compania estimează obținerea unui profit brut de 33 de milioane de lei, în condițiile în care are o situație financiară dezastruoasă, grevată și de returnarea unui ajutor de stat. Cifrele apar în proiectul de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al companiei.

Compania de stat CFR Marfă trebuie să returneze în acest an la buget un ajutor de stat în valoare de 400 de milioane de euro, dar care cu tot cu dobânzi și penalități ajunge acum la 570 de milioane de euro. Reamintim că în 2013 Comisia Europeană a acceptat solicitarea Guvernului Ponta pentru ştergerea unei datorii de 1,7 miliarde de lei, care s-a transformat în ajutor de stat. Cum însă privatizarea nu s-a realizat, banii vor trebui acum returnați statului.

CFR Infrastructură, cel mai mare creditor

În prezent, cota de piață a companiei CFR Marfă este de 70% la nivelul activității de transport de marfa din România, iar 80% din datoriile ei sunt deținute de compania de infrastructură feroviară, CFR SA. La finele anului trecut, CFR Marfă înregistra plăţi restante în valoare de 3,947 miliarde de lei, iar pentru anul 2021 estimează reducerea acestora cu 63,27%, respectiv suma de 2,497 miliarde de lei.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.