Pensionarii internaţi în centrul pentru vârstnici de la Truşeşti primesc mâncare, pe zi, de numai 16 lei. În schimb, plata lunară, pentru a sta într-o cameră de cămin, depăşeşte 5.000 de lei, o parte din bani fiind suportaţi de la bugetul de stat. Costurile sunt duble faţă de cele percepute de majoritatea căminelor private.

Botoşani este unul dintre judeţele cu cea mai îmbătrânită populaţie din Moldova, mai ales în mediul rural. Având în vedere că majoritatea tinerilor de la ţară sunt plecaţi la muncă în străinătate sau în alte judeţe ale ţării, cererea de locuri la căminele de bătrâni este foarte mare. Cele private sunt pline ochi, însă în schimb, la centrele şi căminele pentru bătrâni aflate în grija statului, în mare parte bate vântul. De exemplu, la căminul de la Truşeşti, unul dintre cele mai mari din judeţ, din 60 de locuri disponibile doar 25 sunt ocupate. La prima vedere pare un paradox, ţinând cont de numărul de vârstnici singuri care au nevoie de îngrijire.

Calculele unui consilier judeţean, confirmate în mare parte şi de reprezentanţii din sistemul de protecţie socială, explică pe deplin fenomenul şi scot la iveală o realitate halucinantă: costurile de internare ale vârstnicilor într-un cămin pentru bătrâni, de la stat, sunt exorbitante şi rivalizează cu cele pentru VIP. În schimb, pensionarii primesc mâncare de numai 16 lei pe zi, iar bugetul pentru medicamente este pentru fiecare persoană de numai 13 bani pe zi, adică nici măcar un paracetamol. „La asemenea preţuri, îmi duc tatăl în Spania, la cămin de bătrâni, acolo unde lucrez”, mărturiseşte un tânăr din Botoşani.

Integral pe AdevărulComentarii

nea corectu Caminele ....DEEE Staaaaat?Unde STAU SI FREACA p..a pe salarii mari niste ....oameni de Staaaat?Si va mira acest lucru?Pi mini nu.Cand vor disparea ideea de bugetar ,si va luat fiinta simtul civic,de a face ceva concret si util pentru cei din jur ,fiind platit exact pentru munca ta,vom vorbi altfel.Bine aceia se vor numi oameni.Deocamdata n-am intalnit decat animale salbatece cam peste tot.Toti VOR ,sa se scoata,sa insele,sa capete mult si in plus peste ce are dreptul prin metode de care tie greata ,si de la ,,entitati'' ce par bolnave la cap.Fereasca Dumnezeu Baaaa ?Rumanilor?uitati-va in oglinda ,si daca nu va rusinati insamna ca nu mai aveti infatisare.

20 aprilie 2021 9:58

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.