Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a depus, joi, în Gara Suceava, o coroană de flori pentru ''a onora memoria sutelor de mii de evrei deportaţi, torturaţi şi ucişi'' în timpul Holocaustului din România.

"Din Bucovina, 21.845 de evrei au fost deportaţi în Transnistria. Este un adevăr dureros, însă trebuie cunoscut faptul că Guvernul României condus de mareşalul Antonescu a ordonat în 1941 exterminarea populaţiei evreieşti prin foamete, convoaie ale morţii şi deportaţi în ghetouri şi lagăre de muncă. Pe 9 octombrie 1941 de aici, din gara de la Suceava, a plecat primul transport cu evrei spre Transnistria. Ei au fost înghesuiţi în trenuri de marfă, lăsaţi fără mâncare şi apă (...) Le-au fost distruse şi documentele pentru a le fi ştearsă până şi identitatea comunităţii lor, o comunitate despre care exista stima care datează încă din anul 1473. Evreii din Bucovina au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea economică a oraşelor, dar şi la viaţa culturală. Ei au fondat fabrici, şcoli, temple şi sinagogi care sunt mărturii ale tradiţiilor şi valorilor evreieşti", a spus David Saranga.

El a precizat că mulţi evrei care au emigrat în Israel sunt originari din Bucovina şi a mulţumit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prezent la eveniment, pentru sprijinul acordat promovării patrimoniului evreiesc.

Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.