ALDE şi Pro România, formaţiuni care au ratat intrarea în legislativ, sunt în plin proces de disoluţie, cu lideri care nu se mai implică în partidele fondate. La rândul său, PMP încearcă să supravieţuiască politic, deşi principalele nume au plecat de la cârma partidului.

Plecarea de la guvernare şi eşecul de la parlamentare reprezintă un test al supravieţurii politice pentru partidele care au fost agăţate mai ales de imaginea unui lider cu tracţiune politică, aşa cum se întâmplă în cazurile ALDE, Pro România şi PMP. Toate cele trei îşi leagă existenţa şi rezultatele politice de politicieni ca Victor Ponta (Pro România), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) şi Traian Băsescu (PMP).

Dintre cele trei, ALDE a arătat cel mai mult, în ultimele luni, faptul că e în degringoladă. La ultimul congres al formaţiunii, susţinut pe 16-17 aprilie, delegaţii l-au ales la şefia formaţiunii pe Daniel Olteanu, fost deputat de Vaslui şi politician cvasinecunoscut. Doar doi alţi fruntaşi ai noului ALDE s-au mai evidenţiat în ultimii ani, adică prim-vicepreşedinte Tim Ionescu (fost consilier general), şi unul dintre vicepreşedinţi, Anton Anton (fost ministru al Energiei). Lipsesc din conducerea partidului nume grele din politica postdecembristă, cum sunt preşedintele fondator, Călin Popescu-Tăriceanu, Norica Nicolai (fost preşedinte al Consiliului Naţional şi europarlamentar) sau foşti miniştri precum Daniel Chiţoiu ori Varujan Vosganian. De altfel, Călin Popescu-Tăriceanu e mai degrabă preocupat de problemele cu legea. La începutul lunii mai a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru o presupusă mită de 800.000 de dolari, primită în perioada în care era prim-ministru.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.