Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.

Se întâmplă ca în preajma unui examen, cu puţin înainte de un interviu pentru obţinerea unui loc de muncă, în orele unei întâlniri de inimă, oamenii să simtă că tubul lor digestiv s-a dat peste cap, au senzaţia de a merge urgent la toaletă, se confruntă cu balonări, cu crampe. Resimt aceste simptome neplăcute mai ales cei emotivi, timizi. Sindromul de intestin iritabil, cum este diagnosticat de medici, apare şi pe suport emoţional.

Dar această mai nouă suferinţă înseamnă şi o capcană periculoasă. Aceleaşi tulburări ale scaunului, aceleaşi deranjamente se ivesc şi în cazul unor boli canceroase grave, cum este cancerul de colon. Este o eroare ca suferindul să-şi pună singur diagnosticul, aceasta este doar treaba medicului gastroenterolog. Se pot crea confuzii de stabilire a diagnosticului, se întârzie strategia medicală corectă şi, de aici, complicaţii nedorite. Dacă aceste deranjamente în scaun apar numai ziua şi îi afectează mai ales pe tineri, este probabil să fie vorba de sindromul intestinului iritabil.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.