Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut apel la dialog politic şi a ţinut să avertizeze că războiul politicienilor distruge economia. Căderea leului e doar o primă faţă, ce va fi urmată de scumpirea costurilor de finanţare a statului.


Guvernatorul BNR a declarat ieri, cu ocazia prezentării raportului tri-mes-trial privind inflaţia, că politicienii au obligaţia de a dialoga pentru a nu provoca daune grave economiei, iar cei care nu sunt capabili de acest dialog trebuie să plece acasă, în loc „să scoată românii din casă". Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze că nu face politică, dar că e obligat să spună societăţii româneşti realitatea. Isărescu a lăsat să se înţeleagă că o cădere pronunţată a economiei ar putea scoate românii nemulţumiţi în stradă. Politicienii vor afla cât de curând că pe pieţele financiare „gura bate fundul", a spus şeful băncii centrale. „Singura soluţie este dialogul care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă", a spus Isărescu. El a mărturisit că a fost la rândul lui chestionat de o „personalitate în lumea finanţelor", „un bun prieten al României" care i-ar fi spus : «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?».

Isărescu a precizat că „nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (...) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoie de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm", a spus Isărescu.

„Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o primă faţă. Mă opresc aici să nu capete alte conotaţii, dar m-aţi întrebat, nu? N-a fost iniţiativa mea", a conchis Isărescu. Deocamdată efectele sunt doar pe curs, a spus Isărescu, însă este de aşteptat ca pe stat să il coste mai mult împrumuturile necesare acoperirii deficitului său dintre venituri şi cheltuieli. „Se va vedea şi pe costurile de finanţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern", a spus guvernatorul BNR.

Leul, devalorizat peste fundamentele economice

Deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă" dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Dar noi credem că punând mai multe lucruri, - productivitatea şi salariile, evoluţia ratei inflaţiei, situa-ţia rezervelor - nu există motive de depreciere masivă a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, în aprecierea noastră, era o zonă mai mult sau mai puţin de echilibru, bazată pe fundamentare şi a început să devină. Cursul a început să fie influenţat cu precădere de alţi factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini şi aşa mai departe", a spus el.

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro, 4,4% din depreciere având loc cu începere din iulie.

Integral pe România LiberăComentarii

TRV Ma bucur ca mai sunt oameni ca tine Mariana care judeca asa.Gasesc comentarilu tau foarte bun si sufiecient de explicit pentru cine vrea sa inteleaga. Restul vai si jale.....

7 august 2012 0:46

JAKSON BARBOSUL CU CHELIE Poate ca ar fi bine ca lumea sa se linisteasca ,privatii sa munceasca mai mult ca sa se mareasca un pic salariile bugetarilor nu cu mult macar de cu 37%ca am nevoie de bani ca de aer sa ma sparg in figuri in cluburi pe litoral cu bagaboante adevarate,acum pana nu se termina sezonul

7 august 2012 0:31

Mariana Nu numai interesul lui Basescu apara dl.guvernator.FMI,BANCA MONDIALA au nevoie de complicitati la varf.Toate aceste organisme politico-financiare mondiale isi urmaresc la sange profiturile.Nici o tara imprumutata de ei n-a scapat fara sa fie distrusa.Peste tot in lume unde au imprumutat bani,au acaparat economiile si au facut colonii din acele zone.America de Sud,Africa si o parte din Asia sufera si acum.Fara complicitati la varf-conducatori si Banci Nationale corupte,nu si-ar putea realiza interesele.In Romania au avut tot ajutorul sa obtina tot ce vor.UNA DINTRE MARILE REALIZARI SI REFORME ale lui baselu.Vai de mama noastra!

7 august 2012 0:17

LA BRUTARIE Nu este Basist CORNELE..... este o ZDREANTA CARE I-A FACUT JOCUL CHIORULUI SI ALTOR TRADATORI DE TARA SI NEAM..... Iar tin sa adaug ca nu sunt USL-ist, dar URASC PDL-ul & BASESCU. Se stie de ce.... a furat viitorul copiilor mei, mi-a furat linistea astaau facut ei... ii vreau in fata justitiei condusa de PIVNICERU..

6 august 2012 23:20

MAI BINE SPUNE FRANC IN FATA ROMANILOR CA E GROASA RAU CU FONDURILE EU,FMI,BM si apartenenta Romaniei la UE

6 august 2012 23:16

@TRV Sa mori tu baci Soros?

6 august 2012 22:55

TRV Spune-mi mugure cine-i acel "bun prieten al ROmaniei" si o sa-ti spun eu ce ne asteapta......Cei care vor sa ne transforme in sclavi nu vor reusi.....caderea Euro sau restrangerea lui e aproape.......

6 august 2012 22:50

cornel Si asta e Basist ?USL-istilor TREZITIVA !

6 august 2012 22:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.