„Având în vedere toate marile fapte de arme ale ingeniozității umane din ultimele secole, este tentant să credem că vom rezolva în cele din urmă problema schimbărilor climatice cu unele descoperiri tehnologice care urmează să fie dezvoltate. Dar o astfel de gândire prezintă riscuri serioase”, scrie Daron Acemoglu, pentru Project Syndicate.

<< Omenirea nu s-a confruntat niciodată cu o provocare colectivă la fel de descurajantă ca schimbările climatice. Emisiile nete globale de gaze cu efect de seră (GES) trebuie reduse la aproape zero în următoarele trei decenii pentru a ne oferi șansa de a menține temperaturile la 2 ° Celsius față de nivelurile preindustriale. Cu cât depășim acest prag, cu atât avem mai multe șanse să întâlnim scenarii cu adevărat catastrofale. Cu Statele Unite înapoi în acordul climatic de la Paris, acesta este momentul ca lumea să reia eforturile cu privire la aceste provocări epocale.

Vocea foarte respectată a lui Bill Gates este, prin urmare, o adăugare binevenită la aceste eforturi. În noua sa carte, How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need, Gates susține că avem nevoie de mai multă experimentare cu idei noi și inovații tehnologice, dacă dorim să găsim o soluție. Dar impulsul său pentru geoingineria solară este un pas în direcția greșită, deoarece poate submina stimulentele necesare pentru a face față provocării schimbărilor climatice.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.