Muzeul de Etnografie Brașov reușește să păstreze vie atmosfera pascală. Astfel, chiar dacă zilele de Paști au trecut parcă într-o clipă, puteți rememora frumusețea lor dacă dați o fugă până în orașul de la poalele Tâmpei. Aici, mai exact la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, puteți vizita, pe parcursul lunii mai, expoziția ”De Paști în Țara Bârsei”. Expoziția prezintă tradiții și obiceiuri de Paști reprezentative zonei multietnice a Țării Bârsei.

Veți descoperi tradiții din Șcheii Brașovului, practicate de grupul Junilor Tineri care, în a doua zi de Pași, merg cu ”strochitu`” sau, după cum mai este cunoscut obiceiul, Mersul Junilor după ouă roșii. Sunt reconstituite costumele de ceremonial purtate de juni și recuzita prezentă în cadrul obiceiului.

De asemenea, sunt reprezentate și câteva obiceiuri ale comunităților de ceangăi din Țara Bârsei, printre care „Împușcatul cocoșului”, tradiție care are loc la Apața în prima zi de Paști, un ritual de inițiere a tinerilor, de trecere dintr-o grupă de vârstă în alta.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.