Cea mai recentă rundă de violenţă dintre israelieni şi palestinieni se întâmplă deoarece conflictul lung şi nerezolvat dintre cele două părţi a fost lăsat din nou fără soluţie. Este o rană deschisă în inima Orientului Mijlociu şi de aceea confruntările violente faţă în faţă s-au transformat în trageri cu rachete, atacuri aeriene şi moarte.

Modul în care situaţia escaladează între israelieni şi palestinieni ar putea implica întreaga regiune. Khamenei i-a chemat pe palestinieni să-şi construiască propria forţă de luptă. Iranul s-a implicat în sprijinirea Hamas alături de sirienii lui Al-Assad. Criza politică din Israel i-a ajutat pe terorişti. Runda actuală de violenţă care a izbucnit pe 10 mai între Israel şi Hamas are două aspecte neobişnuite. Primul este o situaţie fără precedent. Pentru prima dată, o organizaţie teroristă relativ minoră, cum ar fi Hamas, s-a opus unei puteri militare majore, precum Israelul, cu un ultimatum, cerând retragerea tuturor forţelor sale de securitate din două puncte cheie din Ierusalim - complexul Moscheii Al-Aqsa şi cartierul Sheikh Jarrah. Hamas chiar a stabilit o oră specifică - ora 18:00/ 10 mai 2021. Evident, Israelul a ignorat ameninţarea şi a continuat sărbătorile anuale de Ziua Ierusalimului.

În fiecare an, pe 10 mai, de Ziua Ierusalimului, israelieni sărbătoresc unirea oraşului după ce au preluat partea de est în războiul de şase zile din 1967, acum 54 de ani. Dar exact la ora 18:00, Hamas a tras şase rachete spre Ierusalim. Una a aterizat la periferia oraşului, provocând daune, dar fără victime. Cu toate acestea, sirenele de avertizare cu privire la rachetele palestiniene au dat alarma şi au perturbat parada anuală din Ierusalimul de Est, trimiţând participanţi în adăposturi, în timp ce parlamentarii au fost evacuaţi din plenul Knesset, unde se desfăşura o sesiune specială anuală, marcând victoria Aliaţilor asupra naziştilor. Scenele, difuzate în direct, au oferit Hamas-ului momente dramatice ale victoriei, au surprins Israelul nepregătit şi au alienat declaraţiile lăudăroase ale unor personalităţi israeliene din ultimele săptămâni.

Integral pe AdevărulComentarii

Oltean Ar fi cazul ca Israel sa rada Gaza de pe suprafata pamantului, altfel nu o sa fie lasat in pace. Nu stiu ce asteapta.

13 mai 2021 8:38

Colonelul Dragomir Strulii au pusti din plastic.

13 mai 2021 0:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.