Energia electrică, uleiul, benzina și țigările sunt produsele care s-au scumpit cel mai puternic față de aprilie 2020 arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică. La energia electrică plătim cu 16 lei în plus la fiecare sută de lei facturată, uleiul s-a scumpit cu peste 10%, , combustibilii cu 9% iar tutunul cu circa 7% mai arată datele INS. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 a fost de 3,2%, după ce prețurile au urcat cu 0,5% în aprilie față de martie 2021.

Prețurile la grâu au crescut recent datorită condițiilor agrometeorologice nefavorabile culturilor în emisfera nordică: Europa s-a confruntat cu îngheț la începutul lunii aprilie, în Rusia unele suprafețe plantate astă-toamnă trebuie re-cultivate din nou iar în SUA seceta sau temperaturile scăzute din unele zone au afectat culturile de iarnă.

Importurile Chinei de cereale și semințe oleaginoase din acest sezon au depășit cu mult media ultimilor 5 ani, țara asiatică asigurând aproape 50% din necesarul de porcine la nivel global, și încă face acest lucru deși se confruntă în continuare cu pesta porcină africană, care îi decimează fermele.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.