Primele date ale unui studiu realizat în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, arată că administrarea unei doze de Pfizer urmată de rapelul cu AstraZeneca - sau invers - crește frecvența efectelor secundare ușoare până la moderate, comparativ cu situația în care oamenii încheie schema de imunizare cu același vaccin, informează The Guardian.

Vaccinul Pfizer/BioNTech folosește tehnologia ARN mesager, în timp ce AstraZeneca utilizează un adenovirus. Prin acest studiu, denumit Com-Cov, cercetătorii vor să afle cât de sigur și eficient este să combini două vaccinuri care luptă diferit împotriva COVID, iar primele date au fost publicate în revista medicală Lancet.

Studiul a fost inițiat după ce mai multe state europene, inclusiv Marea Britanie, au anunțat că iau în considerare administrarea la rapel a unui vaccin diferit de cel folosit la prima doză, dacă furnizorii de vaccinuri nu reușesc să livreze pe măsura cererii, dar și ca urmare a faptului că în urma vaccinării cu AstraZeneca au fost raportate cazuri de tromboză, unele soldate cu decese.

Integral pe LibertateaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.