Monitorul Oficial, preluat de premierul Victor Ponta in subordinea sa, refuză să publice eroarea materială transmisă luni de CCR. Fraza-cheie din decizia Curţii Constituţionale a României privind cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, care trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului la referendumul pentru demiterea presedintelui, a dispărut din Monitorul Oficial.

Scopul refuzului: continuarea numararii populatiei pentru modificarea listelor electorale, cum de altfel a recunoscut astazi noul ministru de Interne, Mircea Dusa. Iata ca ce a refuzat sa faca ex-ministrul Ioan Rus (si-a dat demisia pentru ca nu a vrut sa continue "mini-recesamantului" pentru a nu savarsi ilegalitati) a acceptat Mircea Dusa.

In cursul zilei de luni, Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis catre Guvern, in subordinea caruia se afla acum Monitorul Oficial, solicitarea de corectare a "erorii materiale", dar premierul Victor Ponta, printr-un ordin verbal, a blocat publicarea ei, sustin surse guvernamentale.

Motivul: odata cu publicarea in Monitorul Oficila a acestei"erori", guvernamentalii nu mai pot continua operatiunea nationala de taiere de pe liste a cetatenilor romani cu drept de vot care muncesc sau domiciliaza in strainatate fara a comite o infractiune. Acum, infractiunea poate fi contabilizata in dreptul secretarului general al guvernului si in cel al directorului Monitoruluji Oficial, spun specialistii.Citeşte şi: EXCLUSIV. După dezvăluirile României libere, Curtea Constituţională a modificat adresa către Guvern. Ministerul de Interne nu mai are voie sa faca mini-recensământ

La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL?

Prin continutul juridic al solicitarii de reparare a "erorii materiale", CCR închide practic altă discuţie esenţială pentru soartă referendumului: dacă cetăţenii români cu domiciliul în străinătate să fie incluşi sau nu în listele electorale permanente, adică cele luate în calcul la stabilirea cvorumului.

"Eroarea materiala" a aparut in motivarea respingerii contestatiilor USL depuse pentru a bloca invalidarea refedrendumului pentru demitereea presedintelui Traian Basescu din 29 iulie 2012.

Citeşte şi editorialul: Joaca USL cu Diaspora. De ce avem nevoie ca de aur de votul românilor din străinătate

Cum s-a produs "eroarea"

La data de 2 august 2012, Curtea Constitutuionala s-a pronuntat asupra tuturor contestatiilor la invalidarea referendumului,inclusiv ale USL, pe care le-a respins, si a anuntat ca aceasta decizie devine obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial. Motivarea a fost redactata corect si semnata de toti cei 9 judecatori ai Curtii.

In mod bizar, pe traseul de la CCR la Monitorul Oficiaal au disparut exact cele doua paragrafe care impuneau pe liste prezenta romanilor cu drept de vot care muncesc/domicliaza in strainatate. Asa se face ca in Monitor nu au mai fost puiblicate cele doua paragrafe.

Tot la data de 2 august, judecatorii au hotarat amanarea pronuntarii asupra invalidarii referendumului din cauza unor documente contradictorii trimise de Ministerul Administratiei si Internelor si au hotarat sa trimita o adresa prin care sa ceara imperativ listele electorale pe care s-a votat la refedendum.

In mod bizar, si pe aceasta adresa s-a comis "eroare materiala", continutul adresei fiind inlocuit, asa ca la premierul Ponta a ajuns o adresa care practic i se cerea sa numere din nou populatia.

Ambele decizii ale Curtii, in formele lor reale, corecte si complete, au fost transmise si presei.

Decizia amanarii invalidarii referendumului a fost insotita cu motivare si cu anuntul ca CCR va solicita Guvernului listele electorale folosite la referendum.

Decizia respingerii contestatiilor nu era insotita de motivare, ci doar de anuntul ca motivarea a fost trimisa la Monitorul Oficial si din momentul publicarii devine genera-obligatorie.

In ambele decizii exista obligatia Guvernului de a preda Curtii listele pe care s-a votat la referendum, cu tot cu cetatenii cu drept de vot care acum se afla in strainatate.

Vineri, Romania libera a sesizat falsificarea adresei catre premierul Ponta, iar presedintele CCR Augustin Zegrean a declansat verificarile in timpul carora, pe langa falsul sezizat de noi, a mai descoperit o "eroare materiala" si anume disparitia din motivarea respingerii contestatiilor exact a celor doua paragrafe de lege care impun prezenta pe listele pentru referendum a romanilor care se afla in strainatate.

Deoarece din ambele documente au disparut sau au fost modificate exact textele care impun predarea listelor care AU FOST FOLOSITE la referendumul din 29 iulie 2012, exista certitudinea ca "erorile" au fost INTENTIONATE, spun specialistii.

Luni, Curtea a trimis doua adrese catre Guvern: una prin care, din nou, i se solicitau listele electorale folosite la refedrendum din data de 29 iulie, nu altele; alta pentru Monitor, in care se solicita repararea "erorii materiale", indicandu-se textul ce trebuie publicat pentru ca a disparut.

Pana la ora redactarii textului, Guvernul nu a tinut cont de cererile Curtii Constitutionale.

Care este textul "disparut" si ce consecinte are

În motivarea respingerii unei contestaţii USL, se arată: "Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliu în ţara astfel incât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.

Chiar dacă legea privind alegerea preşedintelui îi include pe toţi cetăţenii cu drept de vot, inclusiv pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, Curtea spune limpede în această motivare că la referendumul pentru demiterea preşedintelui sunt aplicabile aceste dispoziţii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor.

În acea lege, listele electorale permanente nu îi cuprind şi pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Aceştia au fost scoşi de Guvernul Tăriceanu în 2008 şi trimişi pe listele suplimentare.

Cu alte cuvinte, odată luaţi în calcul cetăţenii români cu domiciliul în străinătate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validării referendumului urcă şi mai mult. Invalidarea referendumului devine inevitabilă ceea ce înseamnă că Traian Băsescu are şanse să revină la Cotroceni, mai ales că mini-recensământul nu mai are nici el vreo bază legală.

Fraza-cheie care apărea în decizia CCR publicată pe site-ul sau a dispărut din versiunea publicată în Monitorul Oficial. În decizia publicată de CCR pe site-ul propriu a apărut, luni după-amiază, următoarea precizare legată de frază-cheie: "Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale".

_ _ _ _

Amintim că, luni, Curtea Constituţională a României a trimis o nouă adresă către Guvern, de data aceasta cu un continut nefalsificat. CCR a cerut listele electorale în baza cărora premierul Victor Ponta si ministrii sai au organizat şi desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Noua adresa interzice, prin continutul juridic, organizarea unui mini-recesamant.

Surse guvernamentale spun ca, dupa primirea noii adrese de la Curte , ministrul de Interne Ioan Rus si-a dat demisia. La fel a procedat si ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Ce doi ministrii sunt obligati moral sa declare public CINE I-A DETERMINAT sa trimita o comunicare la CCR prin care sa blocheze invalidarea referendumului si sa arunce astfel tara in HAOS.

In adresa (falsificata!) de la data de 3 august, Curtea Constituţională a cerut Guvernului "să dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente pana la data de 31 august 2012 " desi in incheierea de sedinta, transmisa integral presei, se cereau doar listele electorale in baza carora s-a desfasurat referendumul.

România liberă atragea atentia, inca de vineri, ca cineva din interiorul Curtii Constitutionale - cel mai probabil un asistent magistrat - a falsificat continutul adresei trimise la Guvern pentru a oferi USL portitele legale de a scoate de pe liste milioane de cetateni cu drept de vot ( pe cei care lucreaza in strainatate). Deocamdata, Curtea Constitutionala NU a anuntat daca a deschis vreo ancheta pentru depistarea autorului falsului.

Integral pe România LiberăComentarii

gari Daca ar avea mintea Plagiatorului, ar tipari si Basescu un Monitor Oficial al lui. Ar fi si mult mai "oficial".

7 august 2012 17:48

de la universitate 1 Cand s-a intrunit CCR , 2 4 din noua judecatori sunt in concediu . 3 Care a fost cvorumul ccr-ului 4 Cine a semnat ! concluzie CCR -ul cuib de infractori !

7 august 2012 17:16

zegheanu pedeleiloooor futu-va-n-cur de prostalai CITITI MONITORU.Pupati-l in cur pe basila si sugeti-i nasu handicapatului zegrean(jmare jurist la autobaza Bistrita Nasaud)azi mare pupincurist basist sef la CCR.Daca asta ii tara pe care o vreti,aliniati-va fromos si mereti in puii mei dupa ceausescu.Acolo vi locu si pupati bucile cui vreti...da nu in ROMANIA.

7 august 2012 17:02

adi Toata nebunia asta pentru ca un smecher care a ajuns presedintele Romaniei prima oara bazandu-se pe prostia proverbiala a romanilor, care au votat un inculpat, si a doua oara ajutat la greu cu voturi furate, nu vrea sa demisioneze, dupa ce 7.4 milioane de romani i-au cerut-o. Se ascunde ca un las in spatele extraordinarului cvorum, asa cum se ascund toti sustinatorii sai, in mod evident minoritari. Democratia se bazeaza pe vointa MAJPRITATII, daca o minoritate incearca sa se agate de putere, avem de-a face cu un furt, un atac la democratie, o lovitura de stat.

7 august 2012 16:56

democratia originala @Luthe: In america de sud. Desi acolo sunt alte interese, aici au fost pur si simplu puscariabilii din pdl, care au stiut ca base nu ii protejeaza si au sarit in barca psd, care de 20 de ani se lupta cu justitia pentru a salva criminalii ca iliescu si dezastrele si hotii ca vacaroiu, nastase, vantu, felix, de binemeritata odihna la racoare...acum pe caldurile astea...7 milioane jumate sunt numai in furturile psd. Adevarul este mult diferit.

7 august 2012 16:54

LUTHE @silviu brucan - Dar tu unde ai vazut,bai BOULE LOVITURA DE STAT DATA DE 7,5 MILIOANE DE OAMENI,SAU DE UN PARLAMENT?...Unde p...mati-i ai vazut lovitura de stat data de o majoritate parlamentara?...Du-te alaturi de bashinescu si zegrean si boxa si asteapta-ti condamnarea la moarte IDIOT NOTORIU!

7 august 2012 16:44

Silviu Brucan Mai dobitocilor, ca nu meritati sa va zic altfel...unde dracu ati mai vazut voi presedinti demisi de parlamente si presedinti alesi de parlamente ? Daca iese asta, cine o sa mai tina cont de voi, animalelor...ca bani de dat n-au nici unii,… cretinilor.Nu intelegeti ca singura putere pe care o are poporul e sa dea afara el insusi alesul(alesii) in cele 12 ore de alegeri la fiecare 4-5 ani, timpitilor!...ati stat sub turci 300 de ani mai stateati unu sub Basescu...neispravitilor… va meritati soarta!..nu vedeti ca tot ce vra USL este sa opreasca dosarele penale, handicapatilor mintali ce sinteti! Romania e mai stabila financiar decit peste jumatate din Europa occidentala, cu Basescu-Boc...adunatura de netrebnici!... si daca o duceti prost e ca in mai '90, cretini cum sinteti, ati decis voi, ca economia de piata se invata la Moscova...alienatilor mintali. Cititi ce urmeaza de zece ori, faceti un dus rece( la cap daca-l gasiti) si culcati-va; daca miine nu vedeti nimic diferit, sapun, funie, cui si ciocan, si… repede!... Nu trebuie sa existe procedura de destituire, pe perioada unui mandat, pentru un ales al poporului...e un lant legat de gitul sau si dat in mina opozitiei...urmeaza santajul; presedintii sau primarii o sa stie de frica opozitiei, in loc sa stie de frica voastra. Pe Basescu voi l-ati ales...de doua ori, animalelor...principiul:” eu l-am pus eu il dau jos si nu cind li se trezeste la altii”...inconstientilor… asta este singura diferenta intre democratie si dictatura... cresterea economica, nivelul de trai , bogatia poporului, totul incepe si se termina cu maniera in care este pus in practica principiul celor 12 ore,...v-ati vindut singurul atuu si n-ati luat nimic in schimb...iresponsabililor!

7 august 2012 16:39

sovaitul Vreau sa vad adresa initiala a CCR semnata de cei 9 si adresa de corectare semnata de cei 9. Oare CCR a fost la crasma cu Base cand a scris initial ?? punand Guvernul la munca o saptamana !!

7 august 2012 16:32

Enervatul Si referitor la liste ... Ce sa faca CCR cu 2 camioane de liste ?? Voi sunteti chiar atit de ilogici ? In adresa data guvernului CCR cere numarul de alegatori din listele actualizate, care este o cerere logica si normala... Cum puteti sustine atitea magarii pe sunt convins ca nu le credeti ...

7 august 2012 16:15

caisian Curtea e in concediu... belengherii PDLeprelor lucreaza si au succesuri.....

7 august 2012 16:13

Enervatul Daca eu dau in judecata autorul articolului pentru minciuna, vine la proces ?? Nu este clar ca modificarea s-a facut ulterior ? Paragraful adaugat nu are calitatea unei decizii CCR: Nu este argumentat,continutul articolelor invocate nu este inclus in document (cum face intotdeuna CCR) si chiar formularea este aiurea: articolul 17 din legea 3 spune ca la orice referendum se folosesc listele permanente definite in legea din 2008 care se fac de AEP. Listele permanente dupa legea din 2004 cine le mai face ?? Sau este asa de timpit incit crezi ca exista 2 liste permanente in circulatie ?? Ce zici, vii la proces? Nu fac politica dar ma enerveaza modul manipulator al presei care nu urmareste decit o revolta populara ca sa-si creasca tirajul ... Rusine sa va fie...- a

7 august 2012 16:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.