Sunt multe persoane în România care au avut COVID, dar au dus boala pe picioare, nu au fost la doctor și nu figurează în nicio evidență. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, estima recent că numărul acestora ar putea fi de până la 5 ori mai mare decât o arată evidențele oficiale. Cum ar putea aceste persoane să demonstreze că au imunitate ca să se poată bucura, de pildă, de certificatul verde, pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente? Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat joi seara la Digi24 care ar fi cea mai bună soluție în cazul lor.

Andrei Baciu a arătat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală.

„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic - dar strict teoretic - ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Integral pe Digi24Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.