În luna martie, într-un interviu care a provocat furia celor de la Kremlin, președintele Joe Biden l-a descris drept un „ucigaș” pe omologul său rus. Săptămâna viitoare, liderul american urmează să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin la vila La Grange de pe malul lacului Geneva, în Elveția, în primul test diplomatic major al Administrației Biden.

Care sunt șansele ca reuniunea să se finalizeze cu acțiuni concrete și ca președintele Biden – aflat sub presiunea unor crize interne și externe semnificative – să îl pună la respect pe țarul de la Kremlin, acuzat din cauza implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, de încălcările repetate ale drepturilor omului, de atacurile cibernetice împotriva Statelor Unite sau de susținerea acordată dictatorului de la Minsk?

Întâlnire cu deja-vu

Înainte de a vorbi despre întâlnirea de săptămâna viitoare, să ne întoarcem un pic în trecut. În ultimele câteva decenii, reuniunile dintre liderii american și rus au avut loc cu regularitate în locații europene neutre. Prima întâlnire între președintele Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov a avut loc la Geneva în 1985. Acest summit a pregătit terenul reuniunii istorice de la Reykjavík (Islanda), în anul următor.

Integral pe G4media.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.