Reuniunea G7 de trei zile de la Cornwall, în Marea Britanie, a reprezentat semnalul reluării depline a summiturilor în fizic, în persoană şi a marcat, totodată, prima vizită a Preşedintelui American Joe Biden în Europa. De asemenea, vizita a marcat revenirea Statelor Unite în prim planul reuniunilor multilaterale.

Deşi mulţi ziarişti s-au grăbit să anunţe, pe diverse tonuri, rezultatele summitului, chiar înaintea încheierii acestuia, comunicatul comun, oricât de formal şi arid, acoperă pe deplin aşteptările, menţinând nuanţele şi limitele reclamate de anumite state participante. Nu a fost o victorie deplină a lui Biden, nici un blocaj instaurat de statele europene în faţa condamnării Chinei, chiar dacă multe teme relative la Beijing au fost negociate în formulări până în ultimul moment, iar în multe cazuri referirea directă la China a lipsit în documentul final.

Trebuie notat însă că, China a rămas umbra asupra Summitului, cu 4 referinţe directe la activităţile sale, în timp ce Rusia a avut, de asemenea, 7 referiri, deşi grupate în jurul temelor cunoscute. Angajamente globale: vaccinuri, combaterea pandemiei, relansarea economiei, construcţia infrastructurii

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.