Președintele american Joe Biden a prezentat, miercuri după amiază, concluziile întâlnirii în două etape cu omologul său rus, Vladimir Putin. Conferința de presă a liderului de la Casa Albă vine după cea susținută de președintele rus.

Întâlnirea s-a desfășurat la Geneva, pe parcursul a aproximativ cinci ore.

Înaintea dialogului, cei doi șefi de stat au participat la o ședință foto, alături de secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Conform traducerii oficiale, Putin poate fi auzit mulțumindu-i lui Joe Biden pentru inițiativa întâlnirii bilaterale și afirmând că "problemele acumulate" între SUA și Rusia necesită o întâlnire la nivel înalt, care speră că va fi "productivă".

Joe Biden spune, la rândul său, că este "întotdeauna preferabilă" o întâlnire față în față.

Dosarele cu chestiuni sensibile între cele două mari puteri includ limitarea armamentului nuclear, situația din Ucraina, problema drepturilor omului în Rusia și, în special, cazul Navalnîi, deținuții americani din Rusia, atacurile cibernetice imputate Moscovei de Washington, reglarea chestiunilor de reprezentare diplomatică.

Cele mai importante declarații ale președintelui american:
Avem o responsabilitate comună de a gestiona relația dintre statele noastre, trebuie să putem colabora când este în interesul nostru
Când avem opinii diferite, i-am explicat lui Putin de ce spun ceea ce spun și de ce fac ceea ce fac. Agenda noastră nu este anti-Rusia, ci în favoarea SUA, și aici se număr și protejarea valorilor democratice, care fac parte din ADN-ul nostru. Prin urmare, discuțiile despre drepturile noastre vor fi mereu la ordinea zile.

Am făcut ceea ce am dorit să fac venind aici: 1) să identific zone în interesul nostru comun și al întregii lumi; 2) să îi comunic (lui Putin) că nu vom tolera nicio acțiune care periclitează stabilitatea noastră democratică și a aliaților noștri; 3) să îi prezint (lui Putin) viziunea și valorile noastre pentru a merge mai departe și am vrut ca aceste lucruri să le audă de la mine.

Mesajul general este "We are back". Suntem din nou alături de aliații noștri.

Vom lua măsuri dacă se mai întâmplă atacuri cibernetice sau amestec în procesul electoral din SUA

Dacă Navalnîi moare în închisoare, consecințele vor fi devastatoare pentru Rusia

I-am explicat lui Putin că este în interesul comun, ruso-american, ca Iranul să nu dezvolte arme nucleare iar liderul rus a fost de acord ca Rusia și SUA să coopereze în acest sens.
Am vorbit foarte mult despre atacurile cibernetice și i-am prezentat o listă cu obiective critice de infrastructură, care reprezintă o linie roșie pentru orice tip de atac

Ultimu lucru pe care l-ar dori (Putin) este un Război Rece cu SUA, pentru că (Putin) se uită la China, care vine din urmă cu o economie și o armată pe care vor să le facă cele mai puternice din lume, în vreme ce economia rusă suferă. Dar asta nu înseamnă că e gata să depună armele. Cred că este preocupat în continuare de faptul că vrem să-l doborâm dar nu este cel mai important punct în dinamica relațiilor noastre.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.