7 din 10 români nu s-au prezentat la un centru de vaccinare pentru a-şi face măcar o doză de vaccin anti-COVID, arată datele publicate de autorităţile sanitare.

Procentul de imunizare activă (prin vaccin) a ajuns la 24%, astfel încât, la două luni până când se estimează că valul 4 va ajunge în România, populaţia trebuie să se bazeze pe imunizarea „de turmă”, adică pe anticorpii obţinuţi prin boală. Imunizarea „de turmă” este o metodă pe care Suedia şi Brazilia au adoptat-o la începutul pandemiei şi care s-a dovedit un eşec în ambele cazuri. Deşi ultimele studii arată că numărul cazurilor reale de COVID-19 e între 2 ori şi 9 ori mai mare decât cifra oficială, imunizarea pasivă este mult mai puţin eficientă decât cea prin vaccinare.

Potrivit datelor publicate de Comitetului Naţional pentru Coordinarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), până în data de 13 iulie, un număr de 4,6 milioane de români erau vaccinaţi cu schema completă, adică puţin peste 24% din populaţia eligibilă. Asta în condiţiile în care ţinta campaniei de vaccinare era imunizarea a 60% dintre români până la data de 1 septembrie, în ideea că răspândirea virusului este, teoretic, stopată peste acest prag.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.