Un român are nevoie de aproape 9 ani de muncă pentru a-și putea permite să cumpere un apartament cu două camere, fără a lua un împrumut de la bancă, iar pentru trei camere perioada crește la 11 ani, arată datele publicate joi de Banca Națională a României (BNR) în Raportul privind Stabilitatea Financiară.

„Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere la nivel național este de circa 8,5 ani (raportul preț pe venit), iar în cazul unui imobil cu 3 camere durata crește la peste 11 ani (date la decembrie 2020)”, arată BNR.

Indicele privind accesul la piața creditului ipotecar pune în evidență faptul că venitul mediu al unei gospodării tipice, conform datelor la luna decembrie 2020, era aproximativ egal cu venitul necesar pentru achiziționarea unei locuințe. Indicele de accesibilitate, cum mai este numit, măsoară venitul median al unei gospodării în raport cu veniturile necesare pentru achiziționarea unei locuințe cu un avans de 25 la sută, grad de îndatorare relative la venituri de 45 la sută și maturitate de 25 de ani.

Integral pe EconomediaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.