Compania Unifarm este aproape de a-și cere insolvența, în contextul în care nu poate rambursa un împrumut de 1,15 miliarde lei luat pentru a achiziționa materiale sanitare în pandemie, sumă la care s-au adăugat și dobânzi și penalități. Compania atrage atenția că are o relație greoaie cu Ministerul Sănătății, care nu a cerut restructurarea creditului și nu a răspuns solicitărilor în acest sens. Totodată, din cauza achizițiilor puternice făcute în pandemie și pentru că spitalele au ales să cumpere din altă parte, compania a rămas cu stocuri uriașe, produse în valoare de peste 50 de milioane de lei expirând până la jumătatea acestui an, arată documente consultate de Economedia.

Unifarm a intrat în atenția publică anul trecut, în timpul pandemiei, când a devenit cumpărătorul centralizat al statului de echipamente medicale. Companiei i-a fost acordat atunci un împrumut de 1,15 miliarde de lei, pentru a finanța achiziția de urgență de materiale și echipament sanitar, în contextul asigurării stocurilor necesare de produse farmaceutice și materiale sanitare pentru gestionarea epidemiei de gripă și a pandemiei cu COVID-19.

În acest context, presa a descoperit că Unifarm a derulat o serie de contracte păguboase, cumpărând mai scump și de la intermediari dubioși. Adrian Ionel, cel care a condus Unifarm în plină pandemie, a fost deja pus sub acuzare în două dosare legate de achiziții medicale. Într-un dosar el este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziție de măști neconforme. Într-un al doilea dosar el ar fi plătit 3,6 milioane lei unei firme pentru măști care nu au fost livrate.

Integral pe EconomediaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.