„Conform standardelor secolului XXI în ansamblu, 2021 va rămâne aproape sigur ca un an relativ rece. Conform standardelor restului istoriei umane, vremea sa seamănă desconcertant cu iadul”, notează The Economist.

Pe 20 iulie, în timp ce Belgia, Germania, Olanda și Elveția încă încercau să se împace cu faptul că un sistem staționar de furtuni transformase orașe întregi în râuri și distrugea peisajul rural din jur, sute de mii de oameni din provincia chineză Henan au fost evacuați din fața inundațiilor de acolo; orașul Zhengzhou a avut parte de un an de ploaie în trei zile.

Tot pe 20 iulie Cizre, din Turcia, a avut de înfruntat o temperatură de 49,1° C (120° F), cea mai mare înregistrată vreodată în țară. Abia dacă a existat un răgaz de la temperaturile ridicate de-a lungul coastei nordice a Pacificului din America de Nord, de când regiunea a fost lovită de o caniculă fără precedent, în urmă cu două săptămâni, și deja regiunea se pregătește pentru o alta. Și alte zone de la latitudini mari au asistat anomalii similare – poate mai puțin distructive. În prima jumătate a lunii, Finlanda a cunoscut cel mai lung val de căldură din ultimii cel puțin 60 de ani, temperaturile crescând în Laponia până la 30° C. În 14 iulie, țara a cunoscut cea mai fierbinte noapte din toate timpurile: două stații meteo au înregistrat temperaturi nu mai mici de 24,2 ° C.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.