Cine răspunde din punct de vedere juridic pentru atacurile animalelor sălbatice asupra oamenilor? Ce șanse au victimele atacurilor urșilor de a obține despăgubiri de la autorități pentru suferințele prin care au trecut ei și familiile lor? Cum încearcă autoritățile centrale și locale de a scăpa de răspundere atunci când împotriva lor se pornesc procese pentru daune? Înalta Curte de Casație și Justiție a dat recent o decizie care deschide calea pentru a trage la răspundere Ministerul Mediului pentru atacurile urșilor.

Cazul dramatic din 23 octombrie 2017, când un urs a atacat în serie mai multe persoane pe o stradă din municipiul Făgăraș, a deschis și o problemă juridică nouă, a cărei dezlegare au dat-o recent judecătorii ÎCCJ. Părinții celor două fetițe din Făgăraș care au suferit răni și traume morale au cerut prin instanță despăgubiri de la autorități, dar acestea găsesc de câțiva ani pretexte pentru a scăpa de răspundere. Înalta Curte a decis că Ministerul Mediului poartă răspunderea delictuală în aceste cazuri de atacuri, care produc victime și pagube.

Jurisprudența va permite chemarea la bară a acestui minister și pe reprezentanții acestuia în procesele respective. De asemenea, prin rejudecarea cazului la Curtea de Apel Brașov, unde a fost retrimis de ÎCCJ, urmează să fie precizată mai clar și răspunderea juridică a municipalității Făgăraș în acest caz.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.