Cum era de așteptat, explozia prețurilor la energia electrică și gaze a luat prin surprindere Guvernul. În acest scandal, primul gând al premierului Cîțu a fost să lase ca lucrurile să se așeze de la sine, neluând în calcul o intervenție a statului, pentru a ușura plata facturilor la iarnă.

La sfârșitul lunii august, premierul ne anunța că Guvernul nu va plafona prețurile la energie. „Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile, asta ca să fie foarte clar”, spunea sigur pe sine Florin Cîțu. Siguranța i s-a topit, iar două săptămâni mai târziu, când a văzut că guvernele altor țări din UE adoptă măsuri pentru subvenționarea facturilor fără a mai sta să întrebe Comisia Europeană dacă au sau nu voie să facă acest lucru, a întors-o ca la Ploiești. Acum ia în calcul inclusiv plafonarea prețurilor la gaze și o schemă de compensare a facturilor la energie care va include și clienții non-casnici.

Între timp, și parlamentarii s-au băgat în seamă și vor să afle de ce au crescut prețurile. Pentru a le ușura misiunea, le spunem noi câteva din arhicunoscutele motive: investiții ioc, active învechite, agenții de supraveghere și control transformate în sinecuri de partid, specialiștii dați la o parte din Consiliile de Administrație ale companiilor energetice și înlocuiți cu țuțeri de partid, exploatarea gazelor din Marea Neagră blocată și, colac peste pupăză, păguboasa politică energetică a Bruxellesului.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

ion Analizati si dv. si spuneti daca intelegeti ceva si anume cati bani vom plati la iarna.

17 septembrie 2021 9:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.