Premierul Florin Cîțu a spus în această seară că nu își dorește plafonarea prețurilor la energie și la gaze, dar dacă statele din restul Europei o vor face, „trebuie să fim și noi atenți și să intervenim”.

„Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10-15 țări care vor plafona prețurile, sunt deja vreo 6, o să fie complicat, pentru că dacă sunt plafonate în restul Europei prețurile orice creștere va fi aruncată în țările unde nu sunt plafonate. Trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii. Dacă se ajunge să se plafoneze prețurile, nu doar în România, în UE, țările care au producție de gaze și de energie, cum e România, vor fi afectate. (...) Nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm. Dacă restul Europei face acest lucru trebuie să fim și noi atenți să intervenim”, a declarat Florin Cîțu, la TVR.

Acesta a adăugat că plafonarea prețurilor este o măsură pe care n-ar vrea să o ia și că această intervenție ar distorsiona mult piața. El a amintit măsurile pe care Guvernul le ia pentru protecția consumatorilor. Este vorba de Legea consumatorului vulnerabil, care se va aplica de 1 noiembrie, în fiecare an de acum înainte.

Pentru cei care nu se încadrează în categoriile cuprinse de noua lege, premierul spune că Guvernul va compensa o parte a facturii. „Pentru casnici, deja ministrul Energiei a prezentat o variantă la care am ajuns, de a compensa o parte din factură și la prețul la energie și la gaze. Ca procente este bătută în cuie, ca schema încă ne uităm cum să facem astfel încât consumatorul să nu trebuiască să facă nimic, să nu ducă adeverințe. Va plăti concret mai puțini bani”, a precizat Florin Cîțu.

Acesta a spus că o măsură similară va fi luată și pentru consumatorii non-casnici.


Comentarii

solo Balbait fara minte! Alteceva n-am de spus.

17 septembrie 2021 13:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.