A părut cel puţin disproporţionată reacţia Franţei de a-şi rechema pentru consultări ambasadorii din Australia şi Statele Unite (nu şi din Marea Britanie!) după încheierea pactului AUKUS, acord strategic între SUA, Marea Britanie şi Australia prin care Australiei i se transferă din partea SUA tehnologia propulsiei nucleare pentru submarine, un salt tehnologic major.

SUA nu a mai făcut un asemenea gest de peste 50 de ani, când a transferat tehnologia Marii Britanii. Dincolo de orgoliul rănit şi pierderea virtuală a unui contract pentru submarine cu propulsive pe motorină, Franţa s-a arătat atât de nemulţumită încât a determinat şi o reacţie a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, riscând să împingă UE spre o confruntare transatlantică gratuită.

Un acord de apărare comună care transformă serios rivalitatea SUA-China

Acordul e o parte a unui pact deja preexistent. QUAD-ul – formatul ce conţine SUA, Japonia, India şi Australia – este deja funcţional şi vizează indirect îndiguirea Chinei în zona Indo-Pacific, în contextul în care menţinerea Beijingului în zona Asiei de Sud Est nu mai este posibilă, în primul rând din cauza rivalităţilor nipono-sud coreene, apoi pentru că dimensiunea creşterii tehnologice şi militare chineze a depăşit forţa de conţinere a statelor din Marea Chinei de Sud susţinute de către SUA, cu dispute teritoriale cu China. Astfel s-a ajuns de la formatul Asia de Sud-Est la conceptul geopolitic de regiunea Indo-Pacific, regiunea viitoarei rivalităţi şi, poate, confruntări cu China.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.