Guvernul a adoptat vineri o hotărâre prin care impune obligativitatea Certificatului verde pentru participarea la anumite evenimente în localitățile cu rată peste 3 la mie. Decizia este contestată însă de mai mulți specialiști în drept, care spun că o astfel de restrângere a drepturilor poate fi realizată, conform Constituției, doar prin lege.

Certificatul verde va fi necesar pentru accesul în restaurante, cinematografe, locurile de joacă închise, sălile de sport și cele de concerte. Cei care vor să aibă acces la aceste spații trebuie fie să prezinte dovada vaccinării anti-Covid, a trecerii prin boală în ultimele 6 luni sau un test cu rezultat negativ.

Primul care a avertizat că instituirea unui certificat verde prin hotărâre de guvern nu este legală a fost președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a declarat, pentru HotNews.ro, că orice limitare a accesului cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.

Integral pe G4media.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.