Curtea Constituțională judecă joi sesizarea lui Mugur Isărescu în procesul deschis de CNSAS pentru constatarea calității de colaborator al fostei Securități. Guvernatorul Băncii Naționale a României a atacat la CCR o lege și alte două prevederi din OUG aprobat prin actul normativ pe baza cărora Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat Curții de Apel București să constate că actualul șef al băncii centrale a colaborat cu fosta poliție politică.

Este vorba de excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii 161/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității în ansamblu, precum și a dispozițiilor art. 2 lit. b) teza întâi și art. 12 indice 1 din aceeași OUG.

În sesizarea făcută la CCR, Mugur Isărescu susține că modificarea adusă în 2019 legii, care a permis reluarea verificărilor în cazul său, a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, fiind adoptată mai întâi la Camera Deputaților și apoi la Senat, deși traseul ar fi trebuit să fie invers.

Integral pe GândulComentarii

Ion Românu Dacă era invers a colaborat cu securitatea??

30 septembrie 2021 10:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.