Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a suspendat activitatea a două fabrici de oțet din Buzău în urma unor controale în care au descoperit produse falsificate.

”Ca urmare a acțiunilor de control întreprinse de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piața de oțet din România, și a faptului că au fost identificate, în circuitul comercial, produse falsificate, din această categorie, verificările au fost extinse și la producătorii de oțet.

Astfel, până în acest moment, au fost controlați doi operatori economici importanți din Buzău, care furnizează oțet atât în marile lanțuri de magazine, cât și unora dintre producătorii de conserve și legume murate din România. Mai mult, unul dintre ei asigură producția, sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață.

În urma verificărilor realizate la Buzău, comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 64.000 lei, la care s-au adăugat următoarele măsuri complementare:

încetarea practicii comerciale înșelătoare
oprirea temporară a fabricilor și a comercializării produselor
retragerea de la furnizori a produselor cu parametrii neconformi
oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a cantității de concentrat de mere cu data durabilității minimale depășită, mai exact expirat din 31.08.2019, care a fost găsită la una dintre cele două fabrici
s-a propus închiderea definitivă a uneia dintre fabrici și închiderea temporară, pe o perioadă de 6 luni a celei de-a doua
au fost indisponibilizați peste 2.000 de hectolitri de produs lichid comercializat sub denumirea de oțet.


Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

Practici comerciale înșelătoare respectiv, nu se menționează pe etichetă prezența acidului acetic, adăugat în procesul de producție
Activitatea de producție și depozitare se desfășoară în spații necorespunzătoare, neigienizate, fără o temperatură controlată
Produsele care ajung la comercializare nu respectă condițiile prescrise sau declarate
Unul dintre producători ambala același produs sub etichete diferite.


Controalele întreprinse, pe această temă, continuă la nivelul întregii țări, probe prelevate din cantitatea de produs deja indisponibilizată la Buzău, urmând a fi supusă analizelor de laborator.

ANPC supraveghează permanent, cu atenție, piața, pentru a se asigura că legea este respectată în ceea ce privește drepturile consumatorilor și va informa prompt cetățenii, ca și până acum, referitor la orice abatere sau derapaj ar putea fi găsite, astfel încât viața, sănătatea și drepturile să le fie protejate”, comunică ANPC.


Comentarii

Ludwig Bauer Studiile clinice din Europa de vest și din Statele Unite arată concludent că tatuajele pe corpul uman scurtează viața cu aproximativ 5 ani, datorită cernelurilor impregnate in piele și care rămân o sursă continuă de intoxicare a ficatului. Convingeți-vă copiii să nu se tatueze!

24 octombrie 2021 5:39

pagubitu otetul?Ba nene la noi si nu numai toti ingurgitam numa porcarii si tampenii imbolnavitoare,vatamatoare,contrafacute si tot ce se vinde pe bani ,e facatura si falsificare.

23 octombrie 2021 9:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.