Premierul desemnat Nicolae Ciucă se prezintă astăzi, de la ora 10.00, cu lista miniștrilor și cu programul de guvernare, pentru a primi votul de învestitură al Parlamentului. PSD, PNL și UDMR au împreună 303 voturi, mult peste cele 234 necesare pentru învestire. În plus, coaliția de guvernare se așteaptă să beneficieze și de cele 18 voturi ale deputaților din grupul minoritățile naționale.

După circa două săptămâni de negocieri, PSD și PNL au ajuns la un acord pentru a forma un guvern care va fi condus prin rotație, întâi de PNL, apoi de PSD din 21 mai 2023.

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat luni pe Nicolae Ciucă, ministru al apărării în guvernele Orban și Cîțu, pentru a prelua funcția de prim-ministru. Marți, cele trei formațiuni din coaliție au convenit lista de miniștri.

Integral pe LibertateaComentarii

Gheorghe Calistrat V-ați întrebat vre-odată de ce țările anglo-saxone conduc lumea? Răspunsul este simplu, fiindcă acestea sunt mai deștepte! Iată cum se formează un guvern intro țară anglosaxonă: 1. Prim-ministrul provine din partidul care are cel puțin un vot mai mult decât celelalte partide 2. Ministerele nu se impart între partide, numărul total al ministerelor este alocat partidului care numește prim-ministrul 3. Legile sunt scrise și aprobate de majoritatea parlamentară unde s-a format coaliția dintre partidul cîștigător și partidele aliate acestuia. Asta înseamnă coaliție parlamentară - lucru esențial partidului majoritar pentru a putea lua decizii și a conduce țara. Partidele care participă pe fond parlamentar la aprobarea legilor formează în realitate ceia ce se chiamă “shadow government”, adică guvern în umbră. Bineînțeles că partidul care are cel puțin un vot mai mult la alegeri, poate rămâne la putere - însă nu va putea conduce țara eficient, rezultatul final fiind că în mod probabil nu vor putea câștiga alegerile următoare. Dacă ministerele ar fi dispensate între diferite partide, aceste nu au nici un interes (în afara furtului din fondurile publice) ca lucrurile să meargă bine spre folosul paridului și premierului care sunt in capul statului, tocmai pentru ca alegerile următoare să nu fie căștigate de același partid! Evident, în această formulă, UDMR sau alte partide mici nu ar putea niciodată să preia conducerea unui minister - și nici nu ar fi esențial pentru țară! Din nefericire avem de a face cu o clasa de politicieni idioti!

25 noiembrie 2021 11:35

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.