Unirea este problematică deoarece ea este concepută ca unirea tuturor românilor, nu a tuturor cetăţenilor români. Şi pentru că în ţărişoara noastră sunt mult prea mulţi oameni unidimensionali.

Să lăsăm acum istoria. Ea oricum este o disciplină în acelaşi timp minunată şi primejdioasă: cînd ne avîntăm să argumentăm cu fapte „istorice”, devenim ca prietenii lui Iov în a căror discuţie nu contează adevărul ci faptul cine poate avea adevărul de partea sa - cu alte cuvinte, puterea. În problema unirii, puterea este a statului român, întotdeauna mult prea etnică pentru a „vorbi” şi cetăţenilor români de altă naţionalitate. Dar nu numai a statului, ci şi a multor altora.

Butonînd între canale, dau de multe ori peste filmele „istorice” făcute în dictatură sau peste documentare imnice despre generalul Antonescu de pildă. Mă gîndesc că multora, chiar şi multor intelectuali, lucrurile prezentate în acestea reprezintă adevărul de necontestat, cînd de fapt sunt nişte filme propagandistice care pun problemele nepunîndu-le.

Integral pe AdevărulComentarii

Mare e gradina... Ma intreb daca acest Demeny si-a terminat tratamentul medical.

29 noiembrie 2021 19:06

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.