Noua tulpină Omicron pare să fie una „cu contagiozitate crescută care reușește să scape de sub protecția anticorpilor”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, luni seară, într-un interviu acordat Antena3, citat de News.ro. El a afirmat, însă, că, potrivit estimărilor din acest moment „vaccinarea va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu și față de infecție”.

„Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Faptul că tulpina a generat o creștere a numărului de infectări în Africa de Sud la finalul unui val patru cu Delta într-o regiune în care un procent important din populație avea anticorpi după trecerea prin boală este un argument care atestă că mutațiile pot depăși anticorpii, argumentează medicul.

Integral pe LibertateaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.